ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΕΞΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 6 Απριλίου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Στρατηγού Ιωάννη Σωτήρη Αλεξάκη από ον Δήμαρχο Ηρακλείου κ.Γιάννη Κουράκη στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης.
Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Κρητικού ήρωα των εθνικών αγώνων του Ελληνικού λαού με καταγωγή από το Λασίθι ο οποίος ως ανθυπολοχαγός εισήλθε πρώτος στη Θεσσαλονίκη κατά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό την 26η Οκτωβρίου 1912 οργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου και παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ Ειρηναίος συγγενείς του Στρατηγού όπως ο ΜίμηςΑνδρουλάκης και ο Αντιστράτηγος ε.τ. Ιωάννης Ηλία Αλεξάκης,ο Υφυπουργός Εργασίας κ.Β.Κεγκέρογλου,Βουλευτές ,ο γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Γ.Δεικτάκης,ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Ε.Κουκιαδάκης,Δήμαρχοι από το Λασίθι όπως ο κ.Δ.Κουνενάκης από τον Άγ.Νικόλαο και Γ.Μηλιαράς από το Οροπέδιο,ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ.Ζ.Καλογεράκης κ.α ,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ.Δ.Καρατζάνης,Αντιδήμαρχοι,Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι,εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας,εκπρόσωποι φορέων κλπ.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στο Στρατηγό και τη δράση του λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το Ηράκλειο και ο Δήμος τιμά σήμερα ένα σπουδαίο άνθρωπο. Το στρατηγό Ιωάννη Σωτήρη Αλεξάκη, εξαίρετο αξιωματικό, υποδειγματικό πολίτη, λαμπρό πνευματικό άνθρωπο και λάτρη της Κρήτης και των Κρητών.
Έδωσε εντυπωσιακό παρόν σε όλους τους πολέμους της πατρίδας μας τον περασμένο αιώνα, από τους Βαλκανικούς μέχρι τη μάχη της Κρήτης και επέδειξε θάρρος, αποφασιστικότητα, και σπάνια ικανότητα Διοίκησης μικρών και μεγάλων Μονάδων.
Η δράση του αυτή προκάλεσε το θαυμασμό όχι μόνο των ανωτέρων του, αλλά και των απλών στρατιωτών για τους οποίους έτρεφε πατρική αγάπη και αληθινή στοργή.
Τραυματίσθηκε τέσσερεις φορές, τη μια μάλιστα τόσο σοβαρά που οι στρατιώτες του τον θεώρησαν αρχικά νεκρό. Τελικά όμως επέζησε, επιλέγοντας να συνεχίσει να υπηρετεί στην πρώτη γραμμή του Μετώπου.
Η πατρίδα, για το θάρρος και τη γενναιότητά του, τον τίμησε με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές διακρίσεις και τον προήγαγε μέχρι το βαθμό του Αντιστράτηγου.
Πέρα όμως από την πολεμική του δραστηριότητα ο στρατηγός είχε και έντονη πνευματική δράση, συγγράφοντας πάνω από τριάντα έργα εκ των οποίων “ Οι ελληνικοί απελευθερωτικοί πόλεμοι” και “ Η μάχη της Δοϊράνης ” θα μπορούσαν να του προσδώσουν τον χαρακτηρισμό του σύγχρονου “Ξενοφώντα”.
Η όλη του ζωή, η γενναιότητα και το υψηλό πατριωτικό του φρόνημα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για τους μεταγενέστερους, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή όπου κυριαρχούν άλλα πρότυπα και οι ηθικές αξίες έχουν λησμονηθεί.
Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο μέγεθος της προσωπικότητας του στρατηγού και τον ευγνωμονούμε για όσα πρόσφερε στη χώρα, την Κρήτη και το Ηράκλειο».


CRETALIVE.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............