...του JORGO STAΥ - ΛΟΥΛΟΥΔΙ (ανθός) - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

...του JORGO STAΥ - ΛΟΥΛΟΥΔΙ (ανθός)Άνθος (μυθολογία)


Στην Ελληνική Μυθολογία ο Άνθος ήταν γιος του Αυτονόου και της Ιπποδάμειας, αδελφός του Ακάνθου και της Ακανθίδος.
Τούτον φέρεται κατά τους μύθους να τον κατασπάραξαν τα άλογα του πατέρα του, όταν τότε οι Ολύμπιοι θεοί βλέποντας τη σκηνή, τον λυπήθηκαν και τον μεταμόρφωσαν στο ομώνυμο μικρό πτηνό, που όταν ακούει χλιμιντρίσματα αλόγων έχει την φωνητική ικανότητα να τα επαναλαμβάνει εγκαταλείποντας με τρόμο την περιοχή.

Περί του πτηνού αυτού κάνει λόγο ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί τα ζώα ιστορίαν» όπου διηγείται ότι το πτηνό αυτό ζει σε όχθες ποταμών και ελών και τρέφεται με χλόη και σκώληκες έχοντας πτέρωμα με θαυμάσιους χρωματισμούς και ότι εχθρεύεται κυρίως τα άλογα παρότι μιμείται τη φωνή τους.
Άνθος


Το άνθος, κοινώς λουλούδι, ή και ανθός αποτελεί το αναπαραγωγικό όργανο των αγγειόσπερμων φυτών ή των ανθοφύτων. Κατά κανόνα, είναι το πιο όμορφο, το πιο φανταχτερό και το πιο ευωδιαστό μέρος του φυτού. Τα άνθη εμφανίζονται σε ποικιλία μορφών και μεγεθών· υπάρχουν πολύ μικρά άνθη τα οποία είναι μόλις ορατά με το γυμνό μάτι και άνθη τόσο μεγάλα που μπορούν να φθάσουν σε διάμετρο το 1μ. Τα άνθη έχουν μεγάλη αισθητική αξία για τον άνθρωπο.


Ανθοφόροι οφθαλμοί

Τα άνθη προέρχονται από τους ανθοφόρους οφθαλμούς που είναι διαφορετικοί από τους βλαστοφόρους. Άλλοτε τα άνθη εκφύονται απευθείας από βλαστό και λέγονται επιφυή και άλλοτε ενώνονται με το βλαστό με στέλεχος που λέγεται ποδίσκος (κν. κοτσάνι) και δεν πρέπει να συγχέεται με το μίσχο των φύλλων.


Το άνθος συνίσταται από στήμονεςύπερο και τα καρπόφυλλα. Στην περίπτωση ανθέων με ύπερο, στη βάση του άνθους υπάρχει και μια ωοθήκη. Το άνθος αποτελείται συνήθως από ένα ανθικό άξονα ή μια ανθοδόχη και από περιάνθια τμήματα μη αναπαραγωγικά (σέπαλακαι πέταλα) που περιβάλλουν τους στήμονες και τα καρπόφυλλα. Κύρια λειτουργία τους είναι η αναπαραγωγή, δηλαδή η παραγωγή σπόρων.
Ανθόρροια

Η ανθόρροια είναι πάθηση των φυτών που εκδηλώνεται με την πτώση των λουλουδιών, αμέσως μετά τη γονιμοποίηση τους. Τα αίτια που την προκαλούν είναι η κακή σύσταση των αρσενικών μερών του άνθους, η κακή σύσταση των θηλυκών μερών του άνθους, οι κλιματαλογικές συνθήκες, επιβλαβείς είτε για το φυτό είτε για τη γύρη (όπως βροχές, ξηρασία απότομη πτώση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας κατά την άνθηση), καθώς και η προσβολή του φυτού από παθογόνους οργανισμούς. Σε ανθόρροια οδηγεί και η κακή διατροφή του φυτού.FOTO: JORGO STAY.

ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org/wiki/ΑνθοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............