ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΜΟΝΗ ΒΡΟΝΤΗΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΟΡΙΖΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΜΟΝΗ ΒΡΟΝΤΗΣΙΟΥ ΣΤΑ ΒΟΡΙΖΙΑ


Η Μονή Βροντησίου βρίσκεται 49km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, κοντά στο Βοριζιανό φαράγγι, ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια σε μια περιοχή με πανορανική θέα στα Βορίζια και στον κάμπο της Μεσαράς. Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στην Κρήτη.


Το όνομα της πιθανόν οφείλεται στο ιδρυτή της, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί η ακριβής ημερομηνία ιδρύσεως της. Αρχικά θεωρείται ότι αποτελούσε μετόχι της κοντινής μονής Βαλσαμόνερου, αλλά αργότερα έγινετόσο πλούσια που εξελίχτηκε σε ένα από τα σπουδαιότερα μοναστικά κέντρα της Κρήτης, ξεπερνώντας κατά πολύ σε πλούτο την μητρική της μονή.
Η παράδοση θέλει τον Μιχαήλ Δαμασκηνό και το Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, ,τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας, να έχουν ζήσει  στο Βροντήσι. Μάλιστα έξι  εικόνες του Δαμασκηνού που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αγιογραφίας στην Αγία Αικατερίνη βρισκόντουσαν στη μονή Βροντησίου. Οι τοιχογραφίες που έχουν σωθεί στο καθολικό είναι του 14ου αιώνα και δείχνουν επιρροές από την παλαιολόγια Αναγέννηση  και αναδεικνύουν την ποιότητα της καλλιτεχνικής έκφρασης που είχε αναπτυχθεί στη Μονή.
Το καθολικό είναι δίκλιτο ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο (17 Ιανουάριου) και στον Άγιο Θωμά (πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα). Το κωδωνοστάσιο με τον πύργο αποτελεί ανεξάρτητο οικοδόμημα κτισμένο με ενετική αρχιτεκτονική. Στο νότιο κλίτος διασώζονται τοιχογραφίες με το Δείπνο στους Εμμαούς, την Κοινωνία των Αποστόλων, τις παραστάσεις των Μηνολογίων και τον Άγιο Συμεών του Θεοδόχου που κρατά στην αγκαλιά του τον Ιησού. Στο ναό φυλάσσεται και η εικόνα της "Αμπέλου" του 16ου αιώνα έργο του κρητικού ζωγράφου Αγγέλου.
Η μονή είχε φρουριακή αρχιτεκτονική αλλά σήμερα το τείχος της έχει κατεδαφιστεί για την χάριν της «εκσυγχρονίσεώς» της.  Το πιο εντυπωσιακό κτίσμα, που αντανακλάει την αλλοτινή αίγλη του μοναστηριού είναι η ανάγλυφη κρήνη του 15ου αιώνα που αναπαριστά τον Αδάμ και την Εύα. Στα πόδια του βρίσκονται 4 φιγούρες που ρέουν με νερό, οι οποίες συμβολίζουν τους 4 ποταμούς της Εδέμ. Η κρήνη θεωρείται το ωραιότερο δείγμα επαρχιακής κρήνης στην Κρήτη και γι’αυτό οι Τούρκοι ονόμαζαν το Βροντήσι ως Σαντριβανλί μοναστίρ.


Σήμερα στη μονή στεγάζεται το Διεθνές Χωριό Κρητικής Νεολαίας.
Ιστορία εν συντομία

 • 961-1204: Ιδρύεται η μονή Βροντησίου, ως μετόχι της μονής Βαρσαμόνερου.
 • 1400: Η μονή Βροντησίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε έγγραφο.
 • 1500: Η μονή Βαρσαμόνερου παρακμάζει ενώ η μονή Βροντησίου ακμάζει.
 • 1323: Στον Χάνδακα αναφέρονται 4 ιερείς με το όνομα Βροντίσης. Πιθανόν λοιπόν το όνομα της μονής να προέρχεται από κάποιον συνονόματο ιδρυτή

 • .
 • 1645: Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, οι μοναχοί της  Μονής Αρκαδίου βρίσκουν καταφύγιο στη μονή Βροντησίου
 • .
 • 1800: Οι έξι εικόνες του Δαμασκηνού μεταφέρονται στον Άγιο Μηνά του Ηρακλείου από τον Επίσκοπο Γεράσιμο. Σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών.


 • 1866: Κατά την επανάσταση του 1866-69 η μονή προσφέρει καταφύγιο στον Μιχαήλ Κόρακα, αρχηγό των επαναστατών της Μεσαράς, και από εδώ δίνεται το εναρκτήριο σύνθημα της Επανάστασης. Οι Τούρκοι σφάζουν 4 μοναχούς, καταστρέφουν το μοναστήρι και ο Σαδιά Αγάς  το μετατρέπει σε μάντρα αιγοπροβάτων. Η βιβλιοθήκη με τα αρχαία χειρόγραφα και οι περισσότερες τοιχογραφίες του ναού καταστρέφονται.

 • 1878: Η μονή ξαναχρησιμοποιείται από τους επαναστάτες.
 • 1941-44: Αποτελεί καταφύγιο ανταρτών, κατά των Γερμανών.


 • 1943: Το μοναστήρι γίνεται μάρτυρας της σφαγής των κατοίκων και της ισοπέδωσης του χωριού των Βοριζίων (27 Αυγούστου). Σήμερα, από τη μονή θα δείτε το χωριό Βορίζια και τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Νέα Βορίζια. Τα Νέα Βορίζια κτίστηκαν από το κράτος για να στεγάσουν τους επιζώντες, αλλά τελικά οι κάτοικοι προτίμησαν να ξανακτίσουν το χωριό τους.
 • 1992: Ξεκινούν εκτεταμένες επισκευές και αναστηλώσεις στη μονή.

 • ΦΩΤΟ: http://www.cretanbeaches.com/ - http://www.imga.gr/

  : ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com/

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου

  Post Top Ad

  .............