ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση»

Στα εγκαίνια της έκθεσης της έκθεσης «Κρήτη, 1866-1913: πορεία προς την Ένωση» θα παρευρεθεί απόψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

  Την έκθεση διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στο χώρο εκδηλώσεων της Βουλής (λεωφόρος Αμαλίας 22).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει στις 6:30 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη.
Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στις πρωτεύουσες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης,προσφέροντας στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.
Η παρουσίαση ξεκινά από τη μεγάλη Κρητική επανάσταση του 1866 και προβάλλονται τα κινήματα, οι επαναστάσεις, η διπλωματία και η πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει. Η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, που σηματοδοτήθηκε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, κορυφαίων αγωνιστών και πλήθος κόσμου.
Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται με πρωτότυπο υλικό από τη συλλογή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του συλλέκτη Βασίλη Νικόλτσιου.
Την έκθεση, εκτός από τους παραπάνω φορείς, διοργανώνουν και οι:
Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ - Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.
Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ακόλουθων σωματείων και ιδρυμάτων:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Παγκρήτιος Ένωσις, Κρητική Εστία, Σύλλογος Κρητών Πειραιά, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» - Παράρτημα Αττικής.
Διάρκεια έκθεσης: Έως 31 Μαΐου 2014
Εγκαίνια έκθεσης: 20 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00-20.00, Σαββατοκύριακα 11.00-14.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: καθημερινά (9:00-16:00) 210 3692292

ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............