ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

ΜΗΝΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ


Μήνας Οδικής Ασφάλειας είναι ο Νοέμβριος για την Κρήτη.

Τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Πλατανιά και Κισσάμου, καθώς και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη. 
Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Παρασκευή 8 ως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο νομό Ηρακλείου, στις 11,12 και 13 Νοεμβρίου στο νομό Λασιθίου, στις 14 και 15 Νοεμβρίου στο νομό Ρεθύμνου και στις 16,17 και 18 νοεμβρίου στο Νομό Χανίων. Βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου οτι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν. 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται στη οργάνωση των εκδηλώσεων, επισήμαναν ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για την αλλαγή οδικής συμπεριφοράς και την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων. 

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σχεδιάζουμε αρκετό καιρό με στόχο ν’ ανατρέψουμε την κακή πρωτιά που έχει η Κρήτη στα τροχαία. Θέλουμε να ενημερώσουμε κυρίως τους νέους, με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τους καταλληλότερους ανθρώπους, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον κοινωνικό ρόλο των φορέων» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε: «Εν τη ενώσει η ισχύς. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε στις εκδηλώσεις ‘Μήνας Οδικής Ασφαλείας στην Κρήτη’, γιατί δεν αρκεί να κατασκευάζουμε οδικά έργα, πρέπει να βελτιώσουμε και την οδική μας συμπεριφορά. Μέσα από την ευαισθητοποίηση όλων μας θεωρούμε οτι μπορούν να σωθούν ζωές».


«Πρέπει δυστυχώς να ομολογήσουμε ότι πολλά από τα δυστυχήματα δεν σχετίζονται με τις υποδομές αλλά με τη δική μας συμπεριφορά όταν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας. Συνεργαζόμαστε με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να μάθουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία πώς να συμπεριφέρονται ως οδηγοί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης. 

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Στριλιγγάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί στο Νομό Χανίων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να ενημερωθούν από το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό και τους άλλους για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Υπεύθυνος τουρισμού του Επιμελητηρίου Λασιθίου μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου κ. Θωμά Χαριτάκη ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καταλάβει την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι μια τέτοια προσπάθεια. Στο Ν. Λασιθίου, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία». Θλιβερή πρωτιά

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC) κατά την δεκαετία 2001-2010, η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερα η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών. 


Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ελευθερίας. 

Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ θα προβάλλεται βίντεο σε περίπτερο από τροχαία, πυροσβεστική, σύλλογο ΕΣΥΠΡΟΤΑ, σχολές οδηγών με εναλλαγή όλες τις ώρες.

Παράλληλα, τις ίδιες ώρες, η Τροχαία Ηρακλείου θα διαθέτει τροχονόμο που θα διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια για την οδική ασφάλεια και θα προβάλλει οπτικοακουστικό υλικό από τροχαία ατυχήματα. Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας.

Από τις 11 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι θα γίνει μάθημα α’ βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό. Από τη 1.30 ως τις 2.30 το μεσημέρι και από τις 4 ως τις 5 το απόγευμα θα γίνει επίδειξη ΕΚΑΒ. Από τις 4 ως τις 6 το απόγευμα θα γίνει παρουσίαση μηχανοκίνητου αθλητισμού για μοτοσικλέτες από τον Νίκο Διακάκη, πρωταθλητή Ελλάδα motocross και παρουσίαση auto από το Γιάννη Νικολιδάκη, οδηγό, και τον Νίκο Πετούση, συνοδηγό, πρωταθλητές Κρήτης 1600ce. Θα ακολουθήσει παρουσίαση αγωνιστικής ποδηλασίας από τον Γιάννη Μωραϊτη, αθλητή Minoan Camp.

Η παρουσίαση θα γίνει από το γυμναστή, Παύλο Πατουρίδη.

Από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ θα γίνει συναυλία με το σχήμα Οξύμωρον. 

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 10 το πρωί ως τη 1.30 το μεσημέρι θα γίνει αιμοδοσία από την Κινητή Μονάδα Αιμοληψίας Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Από τις 11 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι θα γίνει μάθημα Α΄βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό. Από τις 11.30 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι θα δώσει συναυλία η Παιδική, Νεανική Χορωδία Περιφέρειας Κρήτης. Επίδειξη ΕΚΑΒ θα πραγματοποιηθεί από τις 12.30 ως τη 1.30 το μεσημέρι , μάθημα Α΄βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό θα γίνει ξανά από τις 4 ως τις 5 το απόγευμα. 

Στις 5 το απόγευμα θα γίνει προβολή της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» με θέμα τα τροχαία ατυχήματα. Θα σχολιάσει η Δέσποινα Λιμνιωτάκη.

Στις 6 το απόγευμα θα γίνει εσπερίδα στο επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9, Αίθουσα Καστελλάκη) με θέμα «Υψηλή προτεραιότητα: Οδική Ασφάλεια στην Κρήτη». 

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας, από τις 11 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι θα γίνει επίδειξη απεγκλωβισμού από ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ. Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει ο γύρος της πόλης από ποδηλάτες με κράνη. Στις 5 το απόγευμα θα γίνει επίδειξη ΕΚΑΒ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............