ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο «6ος Διαγωνισμός Χωρικής Οινοποίησης» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 19:30 στην αίθουσα του Αγίου Γεωργίου στις Αγιές Παρασκιές. Πρόκειται για ένα θεσμό που έχει καθιερώσει ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και συνδυάζει την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ντόπιων προϊόντων μέσα από την ΄΄ανάμιξη΄΄ των τοπικών κοινωνιών σε δράσεις με κύρια χαρακτηριστικά τη ποιότητα και τη συνέχεια στο χρόνο.
Το κρασί δεν είναι απλά ένα προϊόν που παράγεται εδώ και αιώνες στον τόπο μας. Είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας. Είναι αυτό που συνοδεύει μνήμες, σχέσεις, χαρές και λύπες. Ο διαγωνισμός χωρικής οινοποίησης αποτελεί αυτοτελές, αναπόσπαστα συνδεδεμένο τμήμα των «Δρόμων του Κρασιού» και έχει καθιερωθεί τα τελευταία 6 χρόνια ως συμμετοχικός θεσμός και αναβιώνει το έθιμο που θέλει όλους τους παραγωγούς της περιοχής να ανοίγουν τα βαρέλια τους και να διαγωνίζονται με κριτές οινολόγους, αλλά και κατοίκους της περιοχής. Ο διαγωνισμός αυτός γίνεται στις Αγιές Παρασκιές και συμμετέχουν με δείγματα (βάσει των στοιχείων του 5ου διαγωνισμού του 2012) περισσότεροι από 100 παραγωγοί από όλη τη Κρήτη ενώ αμέτρητοι είναι οι επισκέπτες από όλη την  Κρήτη που καταφτάνουν για να δοκιμάσουν κρασιά αλλά και εδέσματα που ετοιμάζουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος, οι γυναίκες του χωριού και ο δήμος.


Ο διαγωνισμός Χωρικής Οινοποίησης είναι από τους πλέον σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς μια και έχει καταφέρει μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης του καλύτερου σπιτικού κρασιού, να επανατοποθετήσει, στη σωστή της θέση, τη σχέση των ανθρώπων της περιοχής μας με το κρασί, γνωρίζοντας νέες, απρόσμενα συγκινητικές, στιγμές που αποτελούν παρακαταθήκη για την ανάδειξη του προϊόντος μας σε κυρίαρχο στοιχείο στη πολιτιστική μας ταυτότητα. Είναι χαρακτηριστική η άποψη των οινολόγων – κριτών του διαγωνισμού ότι η ποιότητα της χωρικής οινοποίησης στην περιοχή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας και του διαγωνισμού χωρικής οινοποίησης. Επιπλέον στοιχείο επιτυχίας της εκδήλωσης είναι ότι δεν περιορίζεται σε μια βραδιά γευσιγνωσίας, αλλά περιλαμβάνει  ομιλίες από διακεκριμένους γνώστες των θεμάτων της οινοποίησης του αμπέλου των καλλιεργειών κτλ (π.χ. διήμερο οίνου και αμπέλου) καθώς και σημαντικές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικά, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, εικαστικά, εκθέσεις τοπικών προϊόντων κ.α.). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............