ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΑΝΝΟ ΣΤΙΣ 13, 14, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΙΑΝΝΟ ΣΤΙΣ 13, 14, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις συνδιοργανώνουν η Ενωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου στην Ανω Βιάννο. Την Κυριακή 15 του μήνα θα πραγματοποιηθεί και η επίσημη τελετή μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Πανδημοτικό Ηρώο των Αμιρών Βιάννου. Το Συνέδριο συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα ύστερα από εκείνο των Καλαβρύτων, με 401 εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σχετικό ψήφισμα.


"Ο Μανόλης Γλέζος, το σύμβολο της Αντίστασης του λαού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, ήταν ο πρώτος που έφθασε στην Κρήτη και εξέφρασε προς τους οργανωτές την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία και την αισιοδοξία του ότι,ο αγώνας εισέρχεται σε μία νέα φάση και το Συνέδριο της Βιάννου, με τους σημαντικούς Έλληνες, Γερμανούς και Ιταλούς ομιλητές θα βοηθήσει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάδειξη και διεθνοποίηση του θέματος. 
Ο Καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus, ο οποίος με την πολύχρονη έρευνά του συνέβαλε στην τεκμηρίωση και ανάδειξη του Ολοκαυτώματος στις Λυγκιάδες Ιωαννίνων, τους Ασπραγγέλους Ζαγορίου και γενικά στην 'Ηπειρο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι υπεύθυνοι για τα στυγερά εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα ουδέποτε τιμωρήθηκαν, ενώ η Ελλάδα και οι Έλληνες ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις ή επανορθώσεις από τη Γερμανία. Εξέφρασε, παράλληλα, την υποστήριξή του προς τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σημειώνοντας ότι απαιτείται κλιμάκωση της πίεσης προς τη γερμανική κυβέρνηση για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της.


Έχουν επίσης φθάσει στην Κρήτη τετραμελής αντιπροσωπεία της Ομάδας "ΑΚ Δίστομο" από το Αμβούργο, με συντονιστή τον διακεκριμένο δικηγόρο και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Martin Klingner, που επί 12 συναπτά έτη υποστηρίζει με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση τον αγώνα για την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα.
 Αύριο αναμένονται και οι άλλοι ομιλητές (Στέλιος Περράκης, Χριστίνα Σταμούλη, Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης, Δημοσθένης Κούκουνας, Δαμιανός Βασιλειάδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Λουκάς Δημάκας, Γεωργία Δάμα, Παντελής Σαββίδης, Γιώργος Λεκάκης), οι πρόεδροι των τριών πανελλήνιων αντιστασιακών οργανώσεων αγωνιστές Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας, Χρήστος Τζιντζιλώνης, ενώ θα μετάσχουν επίσης ο ερευνητής και συγγραφέας Τάσος Ηλιαδάκης, η επίκ. Καθηγήτρια Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, εκπρόσωποι ενώσεων θυμάτων και μαρτυρικών δήμων από τα Καλάβρυτα, το Κομμένο, το Δίστομο, την Υπάτη, τα Κερδύλλια, το Χορτιάτη,  το Χαϊδάρι και όλους τους μαρτυρικούς δήμους της Κρήτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............