ΜΕΣΣΑΡΙΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΚΑΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

ΜΕΣΣΑΡΙΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΟΚΑΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει τους Συλλόγους του Δικτύου και προσπαθεί να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη και την προβολή της Μεσσαράς.
Μία από τις ιδιαιτερότητες της Μεσσαράς είναι και ο γαστρονομικός πολιτισμός μας, όπως αυτός διαμορφώθηκε στο πέρασμα των αιώνων και βασιζόμενος στον πρωτογενή τομέα της περιοχής και όπως η εφευρετικότητα και η φαντασία της κάθε νοικοκυράς τον βοήθησε να εξελιχθεί.


"Αυτόν τον πλούτο αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε και να τον κάνουμε ευρύτερα γνωστό, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εμάς στην Μεσσαρά. Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανώνουμε κάθε χρόνο, σε διαφορετικό χωριό ή σύνολα χωριών, κάθε φορά, μία επίδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας.
Το Καμηλάρι ήταν η αρχή,  το 2012 η Πόμπια, φέτος η επίδειξη θα οργανωθεί στο Σοκαρά από τους τοπικούς συλλόγους της περιοχή μας.
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, στη Μεσσαρά,  το λάδι, τα αρωματικά άγρια χόρτα, τα κηπευτικά, έπαιξαν και παίζουν ως τώρα , σπουδαίο ρόλο στη Μεσσαρίτικη κουζίνα.Μάλιστα στις αρχές του εικοστού αιώνα το νεοσύστατο κράτος, από τα πρώτα έργα που προγραμμάτιζε ήταν και ο σιδηρόδρομος Ηρακλείου- Μεσσαράς (που δεν πραγματοποιήθηκε λόγο κόστους) και η δημιουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς για τη προώθηση και αγροτική ανάπτυξη της Μεσσαράς και των προϊόντων της.
Με τα μεσσαριτίκα υλικά που είναι άφθονα στη περιοχή, η μεσσαρίτικη νοικοκυρά δημιουργεί νοστιμότατα φαγητά. Αυτές οι μοναδικές γεύσεις των μεσσαρίτικων υλικών της κουζίνας, που προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα της και την ιδιαίτερη από τη πλούσια άγρια χλωρίδα και πανίδα και εγγυάται ευχάριστες γαστρονομικές εκπλήξεις.
Από παλιά η διατροφή θεωρείται κλειδί για την κατανόηση της κοινωνικής συμπεριφοράς και του πολιτισμού. Η αναζήτηση και παραγωγή σωστής τροφής παίζει θεμελιώδη ρόλο στις κοινωνίες.
Ο στόχος και πάλι, της γευσιγνωσίας στη Σοκαρά ,είναι να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της. 
Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 10-Αυγουστου 2013, ημέρα Σαββάτο, στο όμορφο χωριό ΣΟΚΑΡΑ, στις 8 το βράδυ".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............