ΠΡΕΒΕΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

ΠΡΕΒΕΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣΌταν η φύση έχει τα κέφια της, δημιουργεί πραγματικά έργα τέχνης: Ο Μέγας Ποταμός διασχίζει το Κουρταλιώτικο φαράγγι στα νότια του Ρεθύμνου, σχηματίζει μια...
λίμνη στο τέλος του, περιτριγυρισμένη από φοίνικες, καλαμιές και άλλα δέντρα και τελικά εκβάλει στην αμμουδιά του Λιβυκού Πελάγους που φέρει το όνομα Πρέβελη (ή του Φοίνικα). Δεν είναι γνωστή η χρονολογία ίδρυσης της μονής. Έχει βρεθεί η χρονολογία 1594 στην καμπάνα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο κάτω μοναστήρι. Τα έγραφα της μονής καταστράφηκαν από τους Τούρκους, ενώ κάποια άλλα χρησιμοποιήθηκαν από τους επαναστάτες για φυσέκια.
Η μονή βρίσκεται στη νότια βραχώδη ακτή του υψώματος Μεσοκορφή του νομού Ρεθύμνου. Βρίσκεται 170m πάνω από το Λιβυκό πέλαγος. Η θέα της θάλασσας είναι μοναδική. Η απόκρημνη αυτή τοποθεσία βοήθησε στην επανάσταση για την απελευθέρωση της Κρήτης. Πολλοί ήταν οι Έλληνες και ξένοι αγωνιστές που βρήκαν καταφύγιο στη μονή.
Το Μοναστήρι λεγόταν Μονή του Θεολόγου του Μεγάλου Ποταμού, αυτό επιβεβαιώνεται από σφραγίδα που βρέθηκε και έγραφε :ΣΦΡΑΓΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΤΑ ΝΗΣΩΝ ΚΡΗΤΗ. Το 1646 οι Τούρκοι κατέστρεψαν την μονή. Το 1670 με το τέλος του πολέμου ο καλόγερος με το όνομα Πρέβελης έχτισε κελί και εγκαταστάθηκε στη μονή. Το ερείπιο του κελιού σώζεται και ονομάζεται "Σπίτι του Πρέβελη". Ο Ακάκιος Πρέβελης ανακαίνισε το μοναστήρι και του έδωσε ζωή.
Το μοναστήρι του Πρέβελη είναι ουσιαστικά δύο ξεχωριστά μοναστήρια με απόσταση 1700m.
Το Πίσω Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου είναι και το κύριο μοναστήρι όπου βρίσκεται η έδρα του ηγουμένου και τα κελιά των περισσοτέρων μοναχών. Το Πίσω Μοναστήρι είναι ανακαινισμένο και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Το Κάτω Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου είναι σε δεύτερη μοίρα και φαίνεται ότι ιδρύθηκε από την Μονή του Θεολόγου του Μεγάλου ΠοταμούΠερπατήστε στη λίμνη μέχρι να φτάσετε στους καταρράκτες του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού πελάγους και θαυμάστε τον εκπληκτικό βυθό της παραλίας. 
Πρόσβαση: Ο πλέον ξεκούραστος τρόπος είναι με καραβάκι από τον Πλακιά. Εναλλακτικά, με αυτοκίνητο (ή λεωφορείο από το Ρέθυμνο). Θα οδηγήσετε από Πλακιά προς τη Μονή Πρέβελης και θα συνεχίσετε (ακολουθώντας τις ταμπέλες) μέχρι να φτάσετε σ ένα μεγάλο χώρο πάρκινγκ (εκεί κάνει στάση και το λεωφορείο). Από εκεί, αρχίζει μονοπάτι που κατεβαίνει μέχρι την παραλία. Η κατάβαση δεν θα σας πάρει πάνω από 20-30 λεπτά, αλλά η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική.

 Η ευρύτερη περιοχή της Μονής Πρέβελη οριοθετείται από χαμηλά, άγρια βουνά, που αποτελούν προέκταση των Λευκών Ορέων. Η κλειστή αυτή περιοχή, που επικοινωνεί με τον υπόλοιπο Νομό Ρεθύμνου και την Επαρχία Σφακίων μέσα από δύσβατα φαράγγια περιλαμβάνει μια ομάδα από χωριά, που συναποτελούν τον Δήμο Φοίνικα.

Η κύρια πρόσβαση από τη πλευρά του Ρεθύμνου γίνεται μέσα από ένα απότομο φαράγγι, το Κουρταλιώτικο. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τους κροταλισμούς (κούρταλα), που ακούγονται καθώς οι βόρειοι άνεμοι διαπνέουν το στενό αυτό πέρασμα. Στο βάθος τρέχει ο ποταμός Κουρταλιώτης, οποίος συναντάται και με άλλα ρέματα της περιοχής και σχηματίζουν το Μέγα Ποταμό. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται περίπου στη μέση του φαραγγιού, κοντά στο ναό του τοπικού Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και καταλήγουν μέσα από εύφορες αγροτικές εκτάσεις σε ένα μοναδικό για την ομορφιά του τοπείο στη τοποθεσία Λίμνη, όπου τα νερά χάνονται στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο τόπος είναι ιδιαίτερα εύφορος και πλούσιος ως προς τη χλωρίδα και τη πανίδα του. Στην ποικίλη τοπική βλάστηση περιλαμβάνονται και αυτοφυείς φοίνικες, που δίδουν μια εξωτική αίσθηση στο ωραίο τοπείο. 

Η περιοχή της Μονής του Θεολόγου αντίθετα είναι σχεδόν γυμνή από βλάστηση εξαιτίας της κτηνοτροφίας και των συχνών πυρκαιών. Το τοπείο όμως και εδώ είναι εντυπωσιακό με την αυστηρότητά του, ιδίως καθώς συνδέεται με το απέραντο πέλαγος. Κατά τη διαδρομή μας προς τη Μονή συναντούμε την ιδιαίτερης αισθητικής τοξωτή γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού , σχήματος Π, ενώ πλησίον βρίσκεται η πιο απλή σε κατασκευή γέφυρα του παραπόταμου Μπουρτζούκου. Οι γέφυρες κατακευάστηκαν ανάμεσα στα 1850 και 1852 με δαπάνες της Μονής, και εξυπηρέτησαν την πρόσβαση στη περιουσία της Μονής, αλλά και των άλλων ιδιοκτητών της περιοχής. 

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φοίνικα διαθέτει αξιόλογη υποδομή για την άνετη ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών της. 
ΠΗΓΗ - axortagos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Post Top Ad

.............