ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Ένας κύκλος κλείνει και ένας νέος ξεκινά.

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Λόγω του μικρού της πλάτους της η Κρήτη έχει λίγα ποτάμια, που ξεκινούν από τους ορεινούς όγκους του νησιού στο κεντρικό του κομμάτι και καταλήγουν στο Λιβυκό και το Κρητικό Πέλαγος. Τα περισσότερα από αυτά έχουν λιγοστό νερό μονάχα κατά τους 
χειμερινούς μήνες, ενώ το καλοκαίρι είναι τελείως ξηρά.
Γιόφυρος Ποταμός

Ο ποταμός Γιόφυρος αποτελεί ένα από τα πιο παρεξηγημένα μέρη στην Κρήτη, καθώς έχει συνδεθεί με την ρύπανση και τα σκουπίδια που τον μολύνουν στην έξοδο του, μέσα στη πόλη του Ηρακλείου. Ωστόσο, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και άγνωστα φυσικά τοπία, καθώς στις περιοχές που πηγάζει σχηματίζονται πανέμορφες κοιλάδες με καταρράκτες και τρεχούμενα νερά.

anapodaris0

Ποταμός Αναποδάρης

Ο ποταμός Αναποδάρης εκβάλει ανάμεσα στον Κερατόκαμπο και τον Τσούτσουρα, σχηματίζοντας ένα σημαντικό βιότοπο. Είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Κρήτης και ονομάζεται έτσι λόγω του περίεργου φυσικού φαινομένου, που παρατηρείται συχνά, όταν τα νερά του κατευθύνονται ανάποδα από τη ροή του ποταμού.

anapodaris0

Ποταμός Αποσελέμης

Ο ποταμός Αποσελέμης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κρήτης, μεταφέροντας τα νερά του Οροπεδίου Λασιθίου στην θάλασσα. Το φαράγγι που σχηματίζει στην πορεία του αλλά και ο υδροβιότοπος στις εκβολές του αποτελούν τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Αποσελέμη, του οποίου η πορεία πλέον ανακόπτεται βίαια από το μεγάλο φράγμα κοντά στο χωριό Ποταμιές.


aposelemis

Ποταμός Αλμυρός Γαζίου

Η πηγή του Αλμυρού  θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του παράδοξου. Μια πηγή στη βορειοανατολική άκρη του Ψηλορείτη, που απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα και την πόλη του Ηρακλείου, προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού της Κρήτης, κατευθείαν στη θάλασσα μέσω του ομώνυμου ποταμού! Το νερό της είναι υφάλμυρο επειδή κάπου βαθιά στη γη ανακατεύεται με θαλασσινό.


almiros0


ΠΗΓΗ - http://www.cretanbeaches.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Post Top Ad

.............