Ευρεία σύσκεψη με φορείς για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ευρεία σύσκεψη με φορείς για την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς

Ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων, φορέων του τουρισμού και θεσμικών παραγόντων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, την περασμένη Πέμπτη στο δημοτικό κατάστημα Λιμ. Χερσονήσου, με θέμα: «Covid 19 - η επόμενη μέρα, οι επιπτώσεις στην οικονομία του Δήμου και η επανεκκίνηση της αγοράς, οι προοπτικές, μέτρα προφύλαξης, πρωτόκολλα, υποχρεώσεις, οδηγίες για την ασφαλή διαχείριση της καθημερινότητας».Στην πολύωρη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση συμμετείχαν οι κκ: Ζαχαρίας Δοξαστάκης - Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Διοικητικής Οργάνωσης και Προγραμματικών Συνεργασιών Φορέων, Αριστέα Χουρδάκη, υποπρόξενος Κρήτης της Μεγ. Βρετανίας, Γιώργος Μακρογιαννάκης, Διοικητής Α.Τ. Χερσονήσου, Άρης Στρατάκης, Περιφερειακός Διευθυντής ΕΟΤ, Σπύρος Χαρτοφύλακας – προϊστάμενος Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, Βαγγέλης Παπανικολάου, αντιπρόεδρος σωματείου επαγγελματιών ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μαρία Φραγκιαδάκη και Κώστας Ασπετάκης ως εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Λιμ. Χερσονήσου, Εμμανουήλ Σαλούστρος, πρόεδρος εστιατόρων Λιμ. Χερσονήσου, Κωνσταντίνος Λαρεντζάκης από το Σύλλογο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, Μενέλαος Μαράκης - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γραφείων Ιδιοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων & Δικύκλων, Νικήτας Κατσαπρακάκης – αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, Κώστας Χατζημηνάς από το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων “Ηνίοχος”, Θανάσης Διαμαντάκης – γιατρός. 


Στη συζήτηση παρενέβησαν μέσω skype οι κκ: Κυριάκος Κώτσογλου - Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης, ενώ εκτός από το Δήμαρχο, Γιάννη Σέγκο, συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού, Τεχνικών Έργων και Απασχόλησης Κώστας Αναστασάκης και Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος, Εμπορικών Δραστηριοτήτων και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Μπάτσης, ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Καρακατσάνης και ο συνεργάτης του Δημάρχου σε θέματα τουρισμού, Γιάννης Ζαχαριουδάκης.

Προεπισκόπηση εικόναςΤο διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας των ημερών, καθώς υπάρχουν προοπτικές για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, αλλά τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί ανυπολόγιστες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις παγκοσμίως - εύλογα και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τουριστικό τομέα - αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών του τουρισμού ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους και την έκδηλη ανησυχία τους για την επάρκεια των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την οικονομική τους υποστήριξη από τη δημοτική αρχή και το κράτος. Δήλωσαν πάντως αποφασισμένοι να τηρήσουν «με ευλάβεια» τις τρέχουσες οδηγίες και εμφανίστηκαν απόλυτα συνειδητοποιημένοι, με υψηλό συναίσθημα ευθύνης για την αναγκαιότητα ανοίγματος φέτος της αγοράς για ένα καλύτερο μέλλον την επόμενη χρονιά, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, μετρώντας αντίστροφα για την πλήρη επαναλειτουργία τουριστικών δομών και της ταξιδιωτικής κίνησης, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσου και διευρυμένου συντονισμού μεταξύ των φορέων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς η κατάσταση λόγω της μεταδοτικότητας του ιού παραμένει επισφαλής. «Η ενότητα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος και οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι, κκ Κυριάκος Κώτσογλου και Ζαχαρίας Δοξαστάκης συμφώνησαν ότι η απεμπλοκή της οικονομίας της Κρήτης από τη μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αειφορία, έστω μακροπρόθεσμα. Επίσης, συμφώνησαν ότι πρέπει από κοινού να κινηθούν θεσμικά για την άμεση στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη χαμηλότοκη δανειοδότηση των επιχειρηματιών από τις τράπεζες, όπως και ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση προκειμένου να τελεσφορήσουν όποιες άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις κριθούν απαραίτητες για τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς με τα δεδομένα όπως φαίνεται να διαμορφώνονται αναμένεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............