Αύξηση δόσεων και πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης των οφειλετών ζητάει από την Κυβέρνηση ο Χάρης Μαμουλάκης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αύξηση δόσεων και πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης των οφειλετών ζητάει από την Κυβέρνηση ο Χάρης Μαμουλάκης

Το ζήτημα διευκόλυνσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών ως προς την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, αναδεικνύει με Ερώτησή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, την οποία συνυπέγραψαν 36 ακόμη Βουλευτές, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Από την πρώτη στιγμή που είδαμε τη νέα οικονομική κρίση να έρχεται, πιέζουμε την Κυβέρνηση της ΝΔ να αντιληφθεί τις συνέπειες και τις πραγματικές επιπτώσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, σε όλους τους πολίτες» αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η αύξηση των δόσεων των ρυθμίσεων προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και ο σχεδιασμός μιας ρύθμισης που θα ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθεί αυτό η Κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για όλους. Γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέτρο Κοινοβουλευτικού ελέγχου, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις πιέσεις, έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

 

Με την Ερώτηση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

 

1) Υπάρχει σχεδιασμός για ρύθμιση των οφειλών και εισφορών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας και μετά, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας αποτροπής σώρευσής τους και με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους μπορεί να ταυτίζεται με αυτή των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεων;

 

2) Εκτός από το μέτρο της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, και προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ρευστότητα όσων καταλαμβάνονται από το μέτρο αυτό, πρόκειται να υιοθετηθεί και μέτρο αύξησης του αριθμού των δόσεων και ως εκ τούτου μείωσης του ποσού καταβολής;

 

Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 έχουν ως συνέπεια για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και εν γένει τους πολίτες, την αύξηση των δυσκολιών εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων. Για το περιορισμό των ανωτέρω δυσκολιών ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μέτρου διευκόλυνσης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών καθώς και δόσεων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής είναι κρίσιμος.

Ο εν λόγω σχεδιασμός οφείλει να είναι συνολικός, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος, να λαμβάνει υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση της πανδημίας και να στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.

Με βάση τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι σε καταβολή θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές των οποίων έχει ανασταλεί η είσπραξη πλέον των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεών τους συγκεντρωτικά, σε πολλές περιπτώσεις, εντός ενός μηνός.

 

Δυστυχώς, με τα μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί δεν επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των νοικοκυριών, αλλά μετατίθεται χρονικά. Είναι εμφανές ότι με αυτόν τον σχεδιασμό δεν επιλύεται το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που προκλήθηκε από τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τα μέτρα ανάσχεσης των επιπτώσεων από τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19 με βάση την παραδοχή ότι το εισόδημα των φορολογουμένων και ασφαλισμένων θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν την υγειονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............