Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας


Έντονη ανησυχία προκλήθηκετις τελευταίες ημέρες και περισσότερο τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη, με την εικόνα που παρουσιάζουν τα νερά της θάλασσας σε πολλές παραλίες του νησιού. 


Πολλοί είναι αυτοί που μίλησαν για ρύπανση και λύματα, καθώς υπήρχε και έντονη δυσάρεστη οσμή.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες και με αφορμή την έκταση που φαίνεται να υπάρχει στο φαινόμενο, καθώς εντοπίζεται στο βορά και το νότο του νησιού, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο αλλά και άλλες περιοχές, εκτιμάται ότι έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της "ερυθράς παλίρροιας". Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού, δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών, όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα.
Οι ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών και συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.
Να αναφέρουμε ότι ερυθρές παλίρροιες δεν σχετίζονται άμεσα με την παλιρροϊκή κίνηση των νερών και ως εκ τούτου οι επιστήμονες προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο άνθιση φυτοπλαγκτού έναντι του όρου «ερυθρά παλίρροια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............