Ο ιερός ναός της Αγίας Αναστασίας στο ομώνυμο φαράγγι του δήμου Χερσονήσου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Ο ιερός ναός της Αγίας Αναστασίας στο ομώνυμο φαράγγι του δήμου Χερσονήσου


Στο μικρό Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας ανάμεσα στα χωριά Γάλυπε (Γάλιπε σε άλλες επιγραφές) και Καινούριο Χωριό Πεδιάδος συναντάμε το σπηλαιώδη ναό της Αγίας Αναστασίας. Πρόκειται για ένα από τους 265 σπηλαιώδεις ναούς που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη και είναι από τους πιο εντυπωσιακούς. Κτισμένος στη βάση της ανατολικής πλαγιάς του ρέματος που οι ντόπιοι αποκαλούν Φαράγγι, αποτελεί σύμβολο για όλη την περιοχή και πολύ σημαντικό προσκύνημα.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλήσαμε απο τον Χριστόφορο Χειλαδάκη και το www.cretanbeaches.com βρίσκεται μέσα σε πολλά λουλούδια και είναι κρυμμένος στον ίσκιο των πεύκων που έχουν φυτευτεί, ενώ σε όλη την πλαγιά πάνω από την Αγία Αναστασία έχει γίνει αναδάσωση με πεύκα και κυπαρίσσια που φτάνουν μέχρι τα σπίτια του χωριού Γάλυπε δημιουργώντας ένα υπέροχο δάσος. Η ιερότητα του σπηλαίου της Αγίας Αναστασίας ξεκινά μάλλον από την αρχαιότητα και ο βασικός λόγος είναι η σταγονοροή και η ύπαρξη νερού που είναι το μόνο σε όλη τη γύρω περιοχή, το οποίο θεωρείται αγίασμα και θεραπευτικό από τους πιστούς.Το σπήλαιο που μέσα του βρίσκεται ο ναός είναι αρκετά μεγάλο, ευρύχωρο και ελαφρώς ανηφορικό. Είναι πεντακάθαρο και κατάλευκο μέσα και έξω ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν πάρα πολλές εικόνες. Έξω από το σπήλαιο δεσπόζει το επίσης λευκό καμπαναριό πάνω στο φυσικό βράχο. Τριγύρω στην αυλή υπάρχει χώρος για πικ-νικ κάτω από τα δέντρα και άλλες δραστηριότητες.


Το Φαράγγι της Αγίας Αναστασίας ξεκινάει από το Καινούργιο Χωριό Πεδιάδος (υψόμετρο 160μ) και καταλήγει στις Γούρνες. Το όνομα του το παίρνει από τον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Αναστασίας που βρίσκεται στην είσοδο του. Το ρέμα που το διαρρέει συγκεντρώνει τα νερά από την κοιλάδα που σχηματίζεται ανατολικά του Σγουροκεφαλίου και την περιοχή της Αγίας ΤριάδαςPost Top Ad

.............