6 Δεκεμβρίου η εορτή του Αγίου Νικολάου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

6 Δεκεμβρίου η εορτή του Αγίου Νικολάου


Ο Άγιος Νικόλαος (270 - 6 Δεκεμβρίου 343) είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της ΛυκίαςΟ Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία, μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.
Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους (από τους Ρωμαίους) χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.
Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών.
Ο άγιος Νικόλαος απεδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς σύμφωνα με την παράδοση της χριστιανικής θρησκείας, τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου τόσο από την Ορθόδοξη, όσο και από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΧΙΑ ΑΜΜΟ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΟ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ 
ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΕΡΝΕΣ ΠΡΟΣ ΚΟΥΔΟΥΜΑ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΜΑΡΙ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΜΕΝΟΙ
ΝΟΜΟΣ  ΧΑΝΙΩΝ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΧΑΝΕΣ
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΑΡΤΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥAΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΖΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΤΟ ΔΡΑΠΕΤΙ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ ΠΟΛΗΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Post Top Ad

.............