Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019

Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας την Τετάρτη Οκτωβρίου στο Ηράκλειο

Οι ΨΗΦΙΔΕΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ξεκινούν και φέτος την πορεία τους, για τέταρτη χρονιά, από την ομάδα Εθελοντών Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Τουρισμού & Εθελοντισμού.

Πρώτη φιλοξενούμενή είναι η Δρ. Τατιάνα Μαρκάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Η ομιλία της θα έχει τίτλο "Γαμήλιες πρακτικές στον Χάνδακα του Βιτσέντζου Κορνάρου: μια ματιά στις κρητολογικές σπουδές του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ". Την εκδήλωση θα συνοδεύσουν η Λίλυ Δάκα, πιάνο και η Μαρία Περτσελάκη, σοπράνο, με ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στην αγάπη.
Η Τατιάνα Μαρκάκη είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής των Πανεπιστημίων Αθηνών και Άμστερνταμ και Διδάκτωρ Ευρωπαϊκής πολιτισμικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Άμστερνταμ. Υπήρξε υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών με έρευνα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας στον τομέα της κοινωνικής και πολιτισμικής Ιστορίας της περιόδου της Βενετοκρατίας στην Κρήτη και ειδικά στο Χάνδακα.
Είναι Ιστορικός – επίσημη μεταφράστρια/διερμηνέας - λεξικογράφος. Ως επίκουρη καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ διδάσκει Νεοελληνική Ιστορία, Ιστορία της Βενετοκρατίας στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, μετάφραση και εκμάθηση της Νεοελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Ως Πρόεδρος της Ολλανδικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και μέλος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών ασχολείται την τελευταία δεκαετία με θέματα προβολής του Νεοελληνικού πολιτισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δημοσιεύσεις της αφορούν τη μελέτη αρχειακού υλικού της περιόδου της ύστερης Βενετοκρατίας στο Χάνδακα και επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικής-οικονομικής-πολιτισμικής ιστορίας της Βενετοκρατούμενης Κρήτης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Νεολαίας, την Τετάρτη, 30.10.2019, 7.30 μμ.
Υπεύθυνη διοργάνωσης & συντονισμού: Μάρα Παναγιωτάκη
Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας την Τετάρτη Οκτωβρίου στο Ηράκλειο
ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Δέσποινα Πλατανάκη η γυναίκα μπαρμπέρης απο τον Άγιο Νικόλαο
Η καλλιτέχνης Ελένη Περινού ζει στην δικιά της Ιθάκη στο Μαριδάτι του Παλαίκαστρου Δ. Σητείας
Γαύδος - Νίκος Λουγιάκης, στο τσιγαριαστό η «μαγκιά» είναι να μη βάλεις νερό
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ