Νίκος Ηγουμενίδης στον Υπουργό Εξωτερικών: Αρνητικές οι επιδράσεις από τη διγλωσσία της Κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Νίκος Ηγουμενίδης στον Υπουργό Εξωτερικών: Αρνητικές οι επιδράσεις από τη διγλωσσία της Κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στα πλαίσια της χθεσινής (30.10.2019) δημόσιας συνεδρίασης  - όχι στο τμήμα της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης – της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και στα πλαίσια της επίσημης ενημέρωσης, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον Υπουργό Εξωτερικών για θέματα αρμοδιότητάς του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τοποθετήθηκε ρωτώντας τον Υπουργό κ. Δένδια τόσο για τη στάση της Κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.


Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε την αδράνεια και τη διγλωσσία της Κυβέρνησης με αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή: «Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι από τη μια μεριά η διγλωσσία της Κυβέρνησης («όχι» στη συμφωνία για το εσωτερικό της χώρας, «ναι» στο εξωτερικό θα την εφαρμόσουμε), σε συνδυασμό με μια αδράνεια της εξωτερικής πολιτικής, - είναι δικιά μου η εκτίμηση για την πολιτική της Κυβέρνησης - τελικά, έχει την επίδρασή του, αρνητική κατά τη γνώμη μου, στη «Συμφωνία» και κατ’ επέκταση, αρνητική επίδραση, συνολικά για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», είπε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Ειδικά για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς στα επιμέρους ζητήματα της Συμφωνίας, ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό για τον έλεγχο των εμπορικών σημάτων και για τα σχολικά εγχειρίδια: «Μέσα στη «Συμφωνία» και στα πλαίσια εφαρμογής της, ήταν η Επιτροπή για τον έλεγχο των εμπορικών σημάτων και η Επιτροπή για τον έλεγχο των σχολικών βιβλίων, ένθεν κακείθεν. Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτές οι Επιτροπές και τι έχει κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να προχωρήσουν, όπως προβλέπει η «Συμφωνία» που καλούμαστε, όπως είπε η κ. Γιαννάκου, να εφαρμόσουμε;».

Σχετικά με το ζήτημα της απάντησης από πλευράς Γερμανίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς του Υπουργείου: «Είναι γνωστό, ότι έχει κατατεθεί ρηματική διακοίνωση από την Ελλάδα. Θα ήθελα, αν υπάρχει επίσημη απάντηση της γερμανικής πλευράς σ’ αυτήν και, αν ναι, γιατί δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα από το Υπουργείο και πότε, εν πάση περιπτώσει, θα υπάρξει αυτή η ενημέρωση;», ανέφερε σχετικά ο βουλευτής Ηρακλείου.

Για το ίδιο θέμα προσέθεσε: «Εν πάση περιπτώσει, σχετικά με το θέμα, σε ποιες ενέργειες, ως συνέχεια του πορίσματος της Ελληνικής Βουλής και της ρηματικής διακοίνωσης, σκέφτεται να προχωρήσει το Υπουργείο Εξωτερικών;».

Σημειώνεται ότι μόλις προχθές 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – με πρώτο υπογράφοντα βουλευτή τον κ. Ηγουμενίδη – κατέθεσαν σχετική ερώτηση στον Υπουργό ρωτώντας για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς και την απάντηση της Γερμανίας στη ρηματική διακοίνωση.

Post Top Ad

.............