Ομιλία για τον δρόμο του νερού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Ομιλία για τον δρόμο του νερού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με την Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη, ξεναγό και συγγραφέα βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στις 17:00, σάς προσκαλούν στο αμφιθέατρο του Μουσείου σε μία ομιλία με θέμα το νερό! Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δίωρη, 18:00-20:00, ξενάγηση στις πολύ ενδιαφέρουσες ενετικές κρήνες.


Οι κάτοικοι της Candia υπέφεραν από έλλειψη νερού, αφού ήταν αναγκασμένοι να ικανοποιούν τις ανάγκες τους με το νερό των πηγαδιών, των οικιακών ή δημοσίων υδατοδεξαμενών, και το νερό του Κατσαμπά, το οποίο μετέφεραν πλανόδιοι πωλητές. Το 1552 ο Bembo κατασκεύασε την ομώνυμη κρήνη στον περίβολο του ναού του Σωτήρος, η οποία όμως παρείχε περιορισμένες ποσότητες νερού. Στον βόρειο τοίχο της Lotzia, το 1602, με φροντίδα του Δούκα Σακρέντο κατασκευάσθηκε κρήνη για την εξυπηρέτηση των ευγενών κατά τις εκδηλώσεις στη Λέσχη τους. Το 1627 ο Ύπατος Προβλεπτής Φραντζέσκο Μοροζίνη, οραματίσθηκε και, σχεδίασε το έργο «Υδραγωγείο Μοροζίνη». 


Συνενώθηκαν οι ροές 4 πηγών του Γιούχτα, και εντός 15 μηνών, η Candia είχε άφθονο τρεχούμενο νερό άριστης ποιότητας. Στο κέντρο της πόλης, η έγλυπτη οκτάλοβη υδατοδεξαμενή, με τα 4 λιοντάρια και το γιγάντιο άγαλμα του Ποσειδώνα υπήρξε το κόσμημα της πρωτεύουσας του Βασιλείου. Οι Ενετοί μιλούσαν για την Κρήνη «Τζιγάντες». Το 1666, επί Δουκός Πριούλη, ενώ οι πολιορκημένοι κάτοικοι της Candia μεταξύ των πολλών δεινών του «Κρητικού πολέμου» μαστίζονταν και από λειψειδρία, κατασκευάσθηκε η κρήνη Πριούλη. Νερό πηγής από την πηγάϊδα διοχετεύθηκε στη βορειοδυτική συνοικία της πόλης, στην κρήνη Πριούλη. Η κρήνη ονομάσθηκε Fontana Nuova, και κατά την Τουρκική κατοχή, Κρήνη Δελημάρκου.
Είσοδος Ελεύθερη

Ομιλία για τον δρόμο του νερού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Post Top Ad

.............