«Δράσεις του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας». - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

«Δράσεις του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας».

Η 12η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί από το 1996 ως Ημέρα Αρθρίτιδας/Ρευματισμού, έπειτα από πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης για την Αρθρίτιδα και το Ρευματισμό με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. 


Με επίκεντρο την ημέρα αυτή οι οργανώσεις ασθενών στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενημέρωση του κοινού για τα μυοσκελετικά και ρευματικά νοσήματα, την ανάδειξη της σημασίας για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, την ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων για τα προβλήματα των ατόμων που ζουν με τα νοσήματα αυτά, καθώς και την ενθάρρυνση των ίδιων των πασχόντων να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτυχή διαχείριση της πορείας της κατάστασής τους.

Ο όρος ρευματικά νοσήματα περιλαμβάνει ένα πλήθος νοσημάτων, τα οποία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μη τραυματική προσβολή του μυσοσκελετικού συστήματος, αν και πολλά απ’ αυτά πλήττουν και εσωτερικά όργανα. Πρόκειται δηλαδή για νοσήματα των αρθρώσεων, των τενόντων, των συνδέσμων, των μυών των οστών και του συνδετικού ιστού. Η επίπτωση των ρευματικών νοσημάτων είναι πολύ μεγάλη στον γενικό πληθυσμό και αποτελούν μια από τις πρώτες αιτίες νοσηρότητας. Πλήττουν όλες τις ηλικίες ακόμα και μικρά παιδιά, παρά την λανθασμένη αντίληψη ότι αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα δε τις γυναίκες. Τα ρευματικά νοσήματα μπορούν να διακριθούν σε περαιτέρω κατηγορίες, ανάλογα με τον μηχανισμό που οδηγεί στην πρόκληση βλαβών και την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι η αυτοανοσία, δηλαδή η παραγωγή αντισωμάτων από το ανοσολογικό σύστημα, τα οποία στρέφονται εναντίον των ίδιων των κυττάρων του οργανισμού. Μια σειρά νοσημάτων προκύπτουν από την επίθεση του ανοσολογικού συστήματος στα κύτταρα των αρθρώσεων και τη φλεγμονή που αναπτύσσεται τοπικά ως συνέπεια της επίθεσης αυτής.Στα ρευματικά νοσήματα περιλαμβάνονται:
· Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
· Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα
· Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα
· Ψωριασική Αρθρίτιδα
· Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
· Σκληρόδερμα
· Σύνδρομο Sjogren
· Αγγειίτιδες
· Οστεοαρθρίτιδα
· Οστεοπόρωση κ.α.


Τα ρευματικά νοσήματα με αριθμούς: Εκτιμάται ότι 2.500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από Ρευματικές και ΜΣΚ παθήσεις. 13% των ενηλίκων πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% με Αυχεναλγία, 4,5% με Οστεοπόρωση και 2,1% με Φλεγμονώδη Συστηματικά Νοσήματα (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα).


Τα ρευματικά νοσήματα ευθύνονται για:
50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας
30% όλων των απουσιών από την εργασία
20% όλων των ιατρικών επισκέψεων
25% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη φετινή ΠΗΑ, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω δράσεις:
1) Ενημερωτική Εσπερίδα με θέμα «Τα ρευματικά νοσήματα και η συμμόρφωση στη θεραπεία». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρνά. Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κος Γιάννης Καλλιτσάκης, ιατρός-ρευματολόγος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
2) Την Πέμπτη 10/10/2019 στο Ηράκλειο στην οδό Κόσμων (κάτω από τα γραφεία του Σ.Ρ.Κ.) θα στηθεί περίπτερο όπου εθελοντές του Συλλόγου θα διανείμουν ενημερωτικά έντυπα και θα είναι στη διάθεσξ του κοινού για ενημέρωση/πληροφορίες για τα ρευματικά νοσήματα.
3) Η Γραμμή Τηλεφωνικής Υποστήριξης του Σ.Ρ.Κ., που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 1,5 χρόνο, έχει ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία της από 1/10/2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους ψυχολόγους του Σ.Ρ.Κ. κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 17:00-20:00 στο τηλ. 2810226966.


Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Ελένη Σαπουντζή | τηλ. 2810226966 | email: sylogosreum.crete@gmail.com

Post Top Ad

.............