Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

Ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον ιστορικό Ιερό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος πόλεως Ιεράπετρας

Mε τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε το εσπέρας της Δευτέρας 5 Αυγούστου 2019 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ενοριακό Ναό Mεταμορφώσεως Σωτήρος στην «Κάτω Μερά» της πόλεως Ιεράπετρας.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τα υψηλά θεολογικά νοήματα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ενώπιον των τριών προκρίτων μαθητών Του, για να τους δείξει τη θεότητά Του, να τους κάνει κοινωνούς των θείων ενεργειών Του «καθώς ηδύναντο» και να έχουν μία πρόγευση των μελλόντων αγαθών, ώστε να ενισχυθούν σαράντα ημέρες πριν από το εκούσιο δια σταυρού πάθος Του.

Όπως τόνισε,, οι θείες ενέργειες είναι μεθεκτές στους ανθρώπους, όχι όμως η ουσία του Θεού, σύμφωνα με την Ησυχαστική θεολογία. Η μετοχή αυτή στις ενέργειες του Θεού επιτυγχάνεται με την άσκηση, την προσευχή, τη νηστεία, την καλλιέργεια των αρετών και την καταπολέμηση των παθών και βέβαια δια των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας. Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε εγκάρδια όλοι να επιζητούμε τον φωτισμό του Θεού και την ενοίκησή Του στις καρδιές μας, ώστε να γίνουμε δεκτικότεροι της θείας Χάριτος και να υποστούμε την «καλήν αλλοίωσιν», μεταμορφώνοντας τη ζωή μας αλλά και συνολικά την κοινωνία μας.
Στην ακολουθία έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως καθώς και επισκέπτες Εφημέριοι, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της εορτής απέδωσαν ηδύμολπα και κατανυκτικά δύο πολυμελείς χοροί ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη και Δντή της Σχολής Βυζ/νής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Ιω. Αρώνη και τον Ιεροψάλτη του πανηγυρίζοντος ναού κ. Εμμ. Ατσαλή. Παρέστησαν η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και νεοεκλεγέντα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Κορνάρεια 2019 με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Δαμάστα Αύγουστος 2019 Εκδηλώσεις
Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο απο 18 έως 21 Αυγούστου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ