Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

Η Αγία Ρουμέλη και η γνήσια κρητική καταγωγή της

Η Αγία Ρουμέλη είναι ένα μοναδικό μέρος. Έχει γνήσια κρητική καταγωγή και μια ισχυρή αίσθηση του χαρακτήρα της. Είναι μια ειρηνική κοινότητα, ανάμεσα σε απίστευτα υψηλά και άγρια ​​βουνά με μια μεγάλη παραλία με υπέροχα βότσαλα που βλέπει στο απέραντο γαλάζιο, και στο κρυστάλλινο Λιβυκό πέλαγος. Το χωριό είναι απόμακρο και αρκετά κοντά απομονωμένο. ενώ μπορείτε με τα πόδια ή με βάρκα να φτάσετε καθώτι δεν υπάρχει δρόμος. 

Οι επισκέπτες έχουν ανακαλύψει ότι η Αγία Ρουμέλη είναι ένα υπέροχο μέρος για να περάσουν τις διακοπές τους, και πολλοί έχουν την τάση να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Το περιβάλλον επιτρέπουν στους επισκέπτες να χαλαρώσουν εντελώς. 


Η Αγία Ρουμέλη βρίσκεται σε ένα από τα πιο άγρια ​​περιοχές της Κρήτης με σπάνια χλωρίδα, και πανίδα Όντας η έξοδος του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, προσφέρει θαυμάσια μονοπάτια για πεζοπορία μέσα από παρθένα φύση.
 Ο δυνατός ήλιος σε συνδυασμό με την αλμυρή θάλασσα και τις σχεδόν ερημικές παραλίες θα σας δώσει μια μοναδική αίσθηση καλλιεργώντας τη μοναξιά. 

Αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό είναι επίσης ένα απόλυτο αντίδοτο στην κούραση κάθε περιπατητή! Εξερευνήσετε αυτή την όμορφη περιοχή. Μπορείτε να ανακαλύψετε προστατευόμενες παραλίες όπου τα βουνά και η θάλασσα είναι μοναδική συντροφιά επίσης περιπλανηθείτε μέσα από το φαράγγι ή να κάνετε πεζοπορία στα βουνά. Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες εδώ για την πραγματική και την απαράμιλλη εμπειρία της φύσης.Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με την ονομασία του χωριού μας. Πιθανότατα είναι ανιχνεύσιμα με την αραβική λέξεις aia = νερό και τη Ρούμελη = Έλληνες. Έτσι, Αγία Ρουμέλη θα σήμαινε ελληνική νερό.
Ο αρχαιολογικός χώρο, Τάρρα, ή Tarrha βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού. Τάρρα η οποία ήταν μικρή αλλά ανεξάρτητη πόλη που έκοβε δικά της χρήματα. Τα νομίσματα ήταν σε χρήση κατά τη διάρκεια του 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα και χαρακτήρισε τον κρητικό αίγαγρο με ένα βέλος από τη μια πλευρά, και μια μέλισσα στην άλλη πλευρά. Tara ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής Δημοκρατίας και ίδρυσαν αποικίες στη νότια Ιταλία και τον Καύκασο.
Αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα έχουν βρεθεί από τις πολλές ανασκαφές στην περιοχή όπου μπορείτε να τα δείτε στο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων.Κοντά στο νέο χωριό υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία, «της Παναγίας» (η Παναγία). Η εκκλησία χτίστηκε πάνω στα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και Βριτόμαρτις (Άρτεμις).
Η Αγία Ρουμέλη ήταν μια σημαντική περιοχή για την εξαγωγή ξυλείας πριν από 4000 χρόνια. Ήταν επίσης ένα σταθερά εδραιωμένο ναυπηγείο κατά την αρχαιότητα, της Ενετοκρατίας και τις τουρκικές περιόδους. Το χωριό ήταν σε ιδανική τοποθεσία για αυτή τη λειτουργία, υπήρχε άφθονο ξύλο κοντά στην ακτή και το ποτάμι πιθανόν θα παρείχε ενέργεια για πριονιστήρια.
Στο παρελθόν, η θέση της Αγίας Ρουμέλης ήταν προνομιακή, έχει σχέση με το βόρειο τμήμα του νησιού, μέσω της διαδρομής του φαραγγιού της Σαμαριάς.Επιπλέον, τα βουνά λειτουργούσαν ως φρούριο, παρέχοντας επιπλέον προστασία κατά τη διάρκεια των χρόνων της κατοχής και της αναταραχής.
Σήμερα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν από την αιγοπροβατοτροφία καθώς και τη μελισσοκομία. Η εισροή του τουρισμού, που προήλθε από τη δημοτικότητα του φαραγγιού της Σαμαριάς, έχει γίνει επίσης μια σημαντική πηγή εισοδήματος.
Πολλά έχουν αλλάξει στην Αγία Ρουμέλη κατά τον τελευταίο μισό αιώνα και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε ένα πολύ πιο σύγχρονο τρόπο ζωής. Αλλά κάτω από την άμεση επιφάνεια το παρελθόν εξακολουθεί να καθυστερεί, και η ιστορία αισθάνεται πολύ κοντά.

http://www.agiaroumeli.com/
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Κορνάρεια 2019 με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Δαμάστα Αύγουστος 2019 Εκδηλώσεις
Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο απο 18 έως 21 Αυγούστου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ