Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ


ΥΛΙΚΑ:

1/2 Κιλό αλεύρι
1/2 Κιλό σιτάρι
2 Φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 Ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 Κουταλιές τις σούπας ζάχαρη
1 1/2 Κουταλιά τις σούπας αλάτι
1/2 Κουταλιά του γλυκού Κανέλα
Αρκετά φύλλα φρέσκου Δυόσμου ψιλοκομμένα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά το σιτάρι το βαζουμε στο νερο  για 2 περίπου ώρες να μαλακώσει.

Μετά διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο σιτάρι,
 τ'ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. 

Το ζυμάρι πρέπει να είναι λίγο μαλακό.
Περιμένουμε περίπου 30 με 40 λεπτά να φουσκώσει.

Βάζουμε αρκετό λάδι στο τηγάνι να βράσει καλά.

Όταν φτάσει στην σωστή θερμοκρασία το λάδι ρίχνουμε με μια κουτάλα  
το ζυμάρι και το πιέζουμε με την κουτάλα απο πάνω για να πάρει το στρογκυλό σχήμα.

Τελειώνοντας το ψήσιμο  βάζουμε τις πίτες σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το παραπανίσιο λάδι.

Σερβίρονται με μέλι  σουσάμι και κανέλα.
(όπιος θέλει μπορεί να προσθέσει αμύγδαλα η καρύδια).

(Παλαιότερα το σχήμα το έδιναν πιέζοντας τις πίτες με το χέρι, από όπου προέρχεται

και το όνομα χειροπίτες)


ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ  ΕΛΕΝΗΣ





















ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ (JORGO STAY.)
ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Δέσποινα Πλατανάκη η γυναίκα μπαρμπέρης απο τον Άγιο Νικόλαο
Η καλλιτέχνης Ελένη Περινού ζει στην δικιά της Ιθάκη στο Μαριδάτι του Παλαίκαστρου Δ. Σητείας
Ο Ωνάσης της Κρήτης στους μέσα Ποτάμους
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ