Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019

Ξεκίνησε η γιορτή της μπανάνας της Άρβης


Την 3η Γιορτή Μπανάνας Άρβης διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρβης με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Βιάννου και του Συνεταιρισμού   Μπανανοπαραγωγών Κρήτης έως 11 Αυγούστου 2019.
Οι κάτοικοι της Άρβης θέλοντας να τιμήσουν το μοναδικό αυτό προϊόν διοργανώνουν κάθε χρόνο μία γιορτή καλώντας στο χωριό όσους επιθυμούν να γευτούν μικρές αλλά αρωματικές και εύγεστες μπανάνες και να περιηγηθούν στις μπανανοφυτείες. Και ακόμη να γνωρίσουν την ιστορία της κρητικής μπανάνας: Το 1920 ο καλόγερος Λουκάς από τη Μονή Αγίου Αντωνίου Άρβης, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, είχε κρύψει στον σκούφο του ένα φυτό μπανάνας. Έτσι ξεκινάει η καλλιέργεια μπανάνας στην Άρβη, μία καλλιέργεια που είναι συνδεδεμένη με το χωριό. Σκοπός λοιπόν της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του μοναδικού αυτού τοπικού προϊόντος, η γνωριμία της αρβίτικης μπανάνας με το ευρύ κοινό και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική, λαϊκή βραδιά, θεατρικά δρώμενα, έκθεση φωτογραφίας κ.α. ενώ κατά τη διάρκεια της γιορτής θα προσφερθούν δωρεάν μπανάνες, κοκτέιλ και γλυκά φτιαγμένα από τις γυναίκες του χωριού με βάση την μπανάνα. Η έναρξη της γιορτής θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 8 μ.μ.
Η Άρβη με τους 500 περίπου κατοίκους είναι το παραθαλάσσιο χωριό του δήμου Βιάννου Ηρακλείου μέσα σε μία κατάφυτη κοιλάδα από μπανάνες στην πλευρά του Λιβυκού Πελάγους. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η παραγωγή μπανάνας, ντομάτας και κηπευτικών ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο τουριστικός τομέας με τους επισκέπτες Έλληνες και ξένους να θαυμάζουν τις αμμώδεις ακρογιαλιές της περιοχής αλλά και το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Κορνάρεια 2019 με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Δαμάστα Αύγουστος 2019 Εκδηλώσεις
Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο απο 18 έως 21 Αυγούστου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ