Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Τα 3 ειδών εικονοστάσια που φτιάχνουν οι Κρητικοί

Ο επισκέπτης της Κρήτης θα μείνει έκπληκτος από το μεγάλο αριθμό εικονοστασιών που θα συναντήσει κατά μήκος των δρόμων του νησιού. Η πυκνότητα και ποικιλία τους είναι μοναδική

Η απαρχή των εικονοστασίων εκφράζει κατά κύριο λόγο την μακρόχρονη παράδοση θρησκευτικότητας που υπάρχει βαθιά ριζωμένη στον κρητικό.
Αυτή η παράδοση είναι τόσο αρχαία όσο και τα Ιερά Κορυφής των Μινωΐτών. Αυτό σημαίνει ότι η επιβίωση προχριστιανικών λαϊκών δοξασιών και τελετουργιών είναι έκδηλη και πασιφανής αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνουν και εκφράζουν την ορθόδοξη παράδοση.
Σε γενικές γραμμές τα εικονοστάσια διακρίνονται τρεις μεγάλες κατηγορίες.
Η πρώτη είναι αυτή των εικονοστασίων στον εξωτερικό χώρο σπιτιών που ουσιαστικά έχουν το ρόλο μικρής κλίμακας ιδιωτικής εκκλησίας και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος πέρα από την έκφραση θρησκευτικότητας για την κατασκευή τους, και συνήθως είναι αφιερωμένα στον οικογενειακό άγιο–προστάτη.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά εικονοστάσια σε διάφορα σκόρπια σημεία της υπαίθρου προϊόν αφιερώματος που υποδηλώνει την πίστη ή την ευγνωμοσύνης του πιστού για κάποια «ευεργεσία» που πραγματοποίησε ο Άγιος για χάρη του, δηλαδή ικανοποίησης κάποιου τάματος.
Η τρίτη και μεγαλύτερη κατηγορία εικονοστασίων της Κρήτης είναι αυτή που αφορά την κατασκευή τους κατά μήκος των δρόμων σε σημεία που συνέβησαν τροχαία ατυχήματα. Στην περίπτωση αυτή τα εικονοστάσια μπορεί να είναι αφιερωμένα είτε στον Άγιο που προστάτεψε τα θύματα του δυστυχήματος είτε σε περιπτώσεις θανατηφόρων ατυχημάτων είναι τύμβοι στην μνήμη των θυμάτων. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν (εκτός από τα καντήλια και την εικόνα του Αγίου που είναι αφιερωμένο) και την φωτογραφία του νεκρού.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Κορνάρεια 2019 με πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Δαμάστα Αύγουστος 2019 Εκδηλώσεις
Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο απο 18 έως 21 Αυγούστου
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ