Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019

Τρίτο Ολοκαύτωμα Ανωγείων σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 1944, από τους Ναζί κατακτητές

Στις 11 π.μ σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Αρμί, στην έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης του Δήμου, για τα 75 χρόνια από την ολοκληρωτική καταστροφή των Ανωγείων από τους Ναζί. Στις 11.30 π.μ θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο Ηρώο του Ανωγειανού αγωνιστή στην πλατεία. Το ιστορικό της ημέρας θα αναπτύξει με ομιλία του ο δικηγόρος Οδυσσέας Καλομοίρης με τίτλο “Ανώγεια, 75 χρόνια μετά η μνήμη παραμένει ζωντανή”.
Στην συνέχεια θα ακουστεί το “Μοιρολόι για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων” σε στίχους Ειρήνης Αναγνωστάκη “Αρνογιάννενας” και μουσική παραδοσιακή από την “Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων”με την επιμέλεια, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση του Θάνου Α. Γιακουμάκη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από καταξιωμένους Ανωγειανούς καλλιτέχνες. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Την ίδια μέρα στις 9 μ.μ οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων θα κορυφωθούν με τη μεγάλη συναυλία στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Όπως αναφέρει ο Δήμος Ανωγείων:”Στο μαρτυρικό μας χωριό πριν 75 χρόνια συντελέστηκε μια μεγάλη τραγωδία, η οποία σημάδεψε τις ζωές όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και αντιστάθηκαν στα Γερμανικά στρατεύματα της κατοχής. Μια τραγωδία που σφράγισε τις ζωές των κατοίκων, οι οποίοι πάλεψαν να επιβιώσουν μέσα από τα χαλάσματα..”
ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Δέσποινα Πλατανάκη η γυναίκα μπαρμπέρης απο τον Άγιο Νικόλαο
Η καλλιτέχνης Ελένη Περινού ζει στην δικιά της Ιθάκη στο Μαριδάτι του Παλαίκαστρου Δ. Σητείας
Γαύδος - Νίκος Λουγιάκης, στο τσιγαριαστό η «μαγκιά» είναι να μη βάλεις νερό
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ