Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Οι χίπις, η ταινία της Τζένης Καρέζη και η διαφήμιση μιας σοκολάτας απογειώνουν το Βάι


Το Βάι βρίσκεται 24km ανατολικά της Σητείας, και 94km ανατολικά του Αγίου Νικολάου στις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Είναι η πιο διάσημη παραλία της ανατολικής Κρήτης, καθώς κύριο χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο φοινικόδασος με δέντρα του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti). Το όνομα του μάλιστα προέρχεται από το βάι που είναι ο φοίνικας.
Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΙΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 

Μια διαφήμιση της σοκολάτας με καρύδα της Bounty, η οποία γυρίστηκε στο εξωτικό Βάι έκανε το μέρος γνωστό σε όλο τον κόσμο. Στη διαφήμιση έπεφταν καρύδες από φοίνικες, ωστόσο αυτό ήταν τρικ, καθώς οι φοίνικες του «Θεόφραστου» παράγουν μόνο χουρμάδες. 


OI XIΠΙΣ

Τότε το «ανακάλυψαν» οι χίπις που διώχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 από τα Μάταλα και βρέθηκαν στην περιοχή, αναζητώντας νέο καταφύγιο. Τη δεκαετία του 1980 τους χίπις διαδέχθηκαν ορδές κατασκηνωτών που έμεναν κάτω από τα δέντρα. Οι κατασκηνωτές μετέτρεψαν το εξωτικό Βάι σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Στη δεκαετία του 1980 το Βάι κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή και καθαρίστηκε. Σήμερα θεωρείται μια από τις ομορφότερες περιοχές στην Κρήτη και το φοινικόδασος είναι περιφραγμένο, προστατεύεται και απαγορεύεται αυστηρά η διαμονή στην παραλία.... 
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Το 1966 η Φίνος Φίλμ γυρνάει μια διαφορετική ταινία μετά απο πρόταση της Τζένης Καρέζη. Το όνομα της ταινίας ήταν Εκείνος και εκείνη και το σενάριο είχε ο Ερρίκος Ανδρέου και ο Πάνος Κοντέλλης, ενώ την μουσική υπέγραψε ο Ιεραπετρίτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Το σενάριο  οποίο αναφέρεται στον έρωτα μιας γυναίκας της πόλης με ένα αγνό παιδί της παρθένας φύσης. Ώς μέρος γυρισμάτων επιλέγεται το φοινικόδασος του Βάι το οποίο εκείνα τα χρόνια γνώριζαν μόνο οι ντόπιοι και οι ψαγμένοι λιγοστοί τουρίστες. Η ταινία προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1969 και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ όλοι μιλούσαν για το εξωτικό μέρος στην ανατολική Κρήτη.


Η παραλία είναι οργανωμένη, όσο επιτρέπει βέβαια το καθεστώς προστασίας της, με ομπρέλες, ντους, θαλάσσια αθλήματα, καντίνες και μια ταβέρνα, ενώ υπάρχει χώρος πάρκινγκ. Τα κοντινότερα δωμάτια βρίσκονται εκτός της προστατευόμενης περιοχής, 15’-25’ περπάτημα.


πηγη στοιχείων

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΑ
Το ρακοκάζανο του Λεωνίδα στο Αλάγνι του δήμου Αρχανών Αστρουσίων
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο λυγμός του Έρωτα - του Κωστή Μουδάτσου
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ