Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2019

Η παραλία Άσπρουγας (ή Ασπρουλας)

Στο κεντρικότερο μέρος της νότιας ακτής του Κουφονησίου συναντάμε την παραλία Άσπρουγας (ή Ασπρουλας) ή αλλιώς "στους Ασπρούγους". Η λέξη Άσπρουγας στο Κρητικό ιδίωμα περιγράφει ακριβώς το μαλακό λευκό αργιλώδες πέτρωμα της περιοχής που τη χαρακτηρίζει. Το είδος αυτό του αργίλου που αφθονεί σε όλη την περιοχή είναι ιδανικό για λασπόλουτρα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες


Η ευρύτερη περιοχή πέρα από τις μοναδικές παραλίες μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα σαν ένα υπαίθριο γεωλογικό μουσείο καθώς είναι γεμάτη απολιθώματα μοναδικής ομορφιάς (μια μεμονωμένη πλαγιά της περιοχής είναι καλυμμένη από απολιθώματα από ένα είδος σαλιγκαριού που έχει στις μέρες μας εξαφανιστεί). Εκτός από τα πλούσια απολιθώματα που υπάρχουν παντού εντύπωση προκαλεί η μορφολογία όλης της περιοχής με τα κατάλευκα πετρώματα να καλύπτονται από κατάμαυρες πέτρες σκόρπιες παντού και από τις ριγέ πτυχώσεις που έχουν όλες οι πλαγιές που είναι ένα φαινόμενο μοναδικής ομορφιάς.
Τα νερά είναι ρηχά και η άμμος έχει ένα απαλό εξωτικό κεραμιδί χρώμα. Σε πολλά από τα βράχια της περιοχής πάνω από τη θάλασσα υπάρχουν επιγραφές που έχουν χαράξει αιώνες πριν (από τη Ρωμαϊκή εποχή) διάφοροι επισκέπτες που θέλησαν να αφήσουν το αποτύπωμα τους στο μαγικό αυτό κομμάτι της γης. Λόγω αυτών των χαραγμάτων η παραλία είναι γνωστή κι ως Ιστορίες.
Φωτογραφίες: Χριστόφορος Χειλαδάκης
ΠΡΟΣΩΠΑ
Η Δέσποινα Πλατανάκη η γυναίκα μπαρμπέρης απο τον Άγιο Νικόλαο
Η καλλιτέχνης Ελένη Περινού ζει στην δικιά της Ιθάκη στο Μαριδάτι του Παλαίκαστρου Δ. Σητείας
Γαύδος - Νίκος Λουγιάκης, στο τσιγαριαστό η «μαγκιά» είναι να μη βάλεις νερό
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ