Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Το χωριό Μυρσίνη του δήμου Σητείας


Το χωριό βρίσκεται  22Km από Σητεία) και φημίζεται για τη σπάνια θέα που προσφέρει στους κατοίκους του και στους περαστικούς, για το καλό κρασί και τη ρακί και  για τη φιλοξενία του.


    Βρίσκεται σε υψόμετρο 350m περίπου και μπροστά του απλώνεται ο κόλπος του Μεραμπέλλου. Δυτικά το Αλτσί, η Μαλάβρα, η Λάστρος, η Σφάκα και η Τουρλωτή. Ανατολικά ο Κάστελλος με την άγρια ομορφιά των γκρεμνών του που καταλήγουν στη θάλασσα. Από πάνω του ο Αγριλός. Μπροστά του το Μόχλος και τα νησιά Ψείρα και Ψύλλος καθώς επίσης και ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα, η Σπιναλόγκα ο κάβος Αφορεσμένος, το Χαλινομούρι, η Ασπροσπηλιά, το Προσφορίδιτο Ργυακάκι.
    Στην τοποθεσία Άγιος Αντώνιος, κοντά στη θάλασσα, υπάρχει ένας Ενετικός πύργος και μέσα στην εκκλησία, σκαλισμένη σε μια πέτρα, η υπογραφή του Βιτσέντζου Κορνάρου. Πριν μερικά χρόνια ο Πύργος αναπαλαιώθηκε και αποτελεί ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ανατολικής Κρήτης με μηδέν επισκεψιμότητα δυστυχώς.  Το χωριό ίχε μια βρύση στην κεντρική πλατεία που χειμώνα-καλοκαίρι έτρεχε και δίπλα ήταν το καφενείο του Μακράκη του Γιάννη που τώρα πια έχει κλείσει λόγω του ότι πήρε σύνταξη. Κυριολεκτικά ερήμωσε το χωριό μας με το κλείσιμο του καφενείου αυτού. Όσο για τη βρύση, μετά τις γεωτρήσεις στην περιοχή,  μάλλον δεν θα ξανανοίξει.
    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε φτιάξει ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ στην τοποθεσία ΚΟΠΡΑΝΑ, κάθε καλοκαίρι έδιναν συναυλίες οι καλύτεροι τραγουδιστές και τα καλύτερα συγκροτήματα της Ελλάδας. "Περασμένα μεγαλεία και διηγόντας τα να κλαις". Έχουν δώσει συναυλίες την περίοδο 1990-2000: Αρβανιτάκη, Μητροπάνος, Σαββόπουλος, Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, και  ο Νίκος Παπάζογλου με τη Λοξή Φάλαγγα. Παλαιότερα είχαν έρθει οι Σκουλάς, Ψαραντώνης, Γαργανουράκης κ.ά. Τώρα τα σταματήσαμε. και καλά κάναμε, γιατί, φτωχό το χωριό, που να αντέξει τέτοια μεγαθήρια της λαϊκής παράδοσης όταν θέλουν 20.000 € για 2 ώρες συναυλία. Αν περάσετε από τη Μυρσίνη, μην ξεχάσετε να περάσετε από το "Καθ' Οδόν" του Μανόλη Μακρινάκη πάνω στην εθνική οδό στην άκρη του χωριού. Η μαμά του μαγειρεύει ό,τι πιο ωραίο κρητικό παραδοσιακό φαγητό σκεφτείτε. Επίσης, δίπλα στην εκκλησία, είναι το καφενείο του Γιάννη του Καμπουράκη με πολύ φιλική και φτηνή εξυπηρέτηση, με καλούς μεζέδες και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αν πάλι προσπεράσετε το χωριό, σε 1Km προς την Σητεία θα δείτε  το τουριστικό περίπτερο του Βασίλη του Δαριβάκη (αριστερά) πάνω στην εθνική οδό, με τοπικά προϊόντα, μεζέδες και ρακί. Κι αν αποφασίσετε να μείνετε ως την ώρα που θα βασιλέψει ο ήλιος, θα δείτε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΩΠΑ
Ήθελα να μούνα γιατρός ώσαν το Γιαμαλάκη
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο τυροκόμος Παύλος Παλιεράκης και το κατάστημα Έγγαλο στην Αθήνα απο το 1968
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ