Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Η παραλία Αγριόμαντρα 3χλμ δυτικά του Καβουσίου Ιεράπετρας

Η Αγριόμαντρα βρίσκεται 24χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 3χλμ δυτικά του Καβουσίου Ιεράπετρας. Είναι μια απόμερη παραλία στην έξοδο του σύντομου φαραγγιού της Αγρίομαντρας, η διάσχιση του οποίου αποτελεί και το μόνο τρόπο πρόσβασης. Για να προσεγγίσετε την είσοδο του φαραγγιού με αυτοκίνητο, θα πρέπει να ακολουθήσετε αρχικά τον χωματόδρομο που φτάνει στο μικρό οροπέδιο Λάκος Αμπελίων από το Καβούσι. 
Από εκεί ξεκινάει το σύντομο μονοπάτι, όχι ιδιαίτερα δύσκολο, που διασχίζει το φαράγγι και οδηγεί μετά από 10’ στην παραλία της Αγριόμαντρας. Κατά την πορεία σας θα συναντήσετε μια μικρή σπηλιά που έχει διαμορφωθεί σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.
Λίγα μέτρα παρακάτω συναντάτε όμορφη παραλία με βότσαλο και καταπράσινα κρυστάλλινα νερά. Είναι καλά προστατευμένη από το μικρό νησάκι της Αγριόμαντρας στα βόρεια. Πάνω στην παραλία υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια, ιδανικά για σκιά, ενώ έχει διαμορφωθεί χώρος με ψησταριές και πάγκους. Η Αγριόμαντρα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μικρό λιμάνι κατά την Ενετοκρατία και διακρίνονται κτιριακά κατάλοιπα τριγύρω. Μέχρι και το 1920 το απάνεμο λιμάνι χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά πυρήνας, ζώων και άλλων φορτίων στον Άγιο Νικόλαο, καθώς δεν υπήρχε οδικό δίκτυο στην περιοχή. Εδώ υπήρχε μικρό τελωνείο και ένα πηγάδι για την άντληση νερού.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ