Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019

Τιμή στους αφανείς δασκάλους της Κρήτης τη Δευτέρα 22 Ιουλίου

Την μεγάλη καλοκαιρινή του εκδήλωση πραγματοποιεί στον αύλειό του χώρο στην Αμνάτο το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 7.00 το απόγευμα. Το θέμα της είναι η αποτίμηση της προσφοράς των δασκάλων στον αλφαβητισμό των Κρητών κατά τον 19ο αιώνα και μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Οι παρουσιάσεις θα είναι σύντομες και θα πραγματοποιηθούν από εκλεκτούς ομιλητές απ' όλη την Κρήτη.


Ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Παναγιωτάκης, ηγούμενος της μονής Βωσάκου και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Απλαδιανών θα μιλήσει για την προσφορά των ιεροδιδασκάλων στον αλφαβητισμό της Κρήτης.
Ο συνταξιούχος δάσκαλος και γνωστός για το ιστορικολαογραφικό του έργο Σταμάτης Αποστολάκης θα μιλήσει για την προσφορά των δασκάλων στη χανιώτικη εκπαίδευση του προπερασμένου αιώνα.
Ο πρώην σχολικός σύμβουλος δρ Γιώργος Πατεράκης θα αναφερθεί στον άγνωστο δημοδιδάσκαλο του 19ου αιώνα στην Κρήτη.
Ο διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Λασιθίου δρ Μανόλης Μακράκης θα μιλήσει για την προσφορά των ελληνοδιδασκάλων στην εκπαίδευση της Κρήτης και η συνταξιούχος Ρεθεμνιώτισσα δασκάλα Μαρία Αποστολάκη-Τσικνάκη θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη προσφορά της δασκάλας στον αλφαβητισμό της κρητικής υπαίθρου κατά τον 20ό αιώνα.
Η εκδήλωση θα ανοίξει με μουσικό πρόλογο από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Σκεπετζή, με μουσικό τον Μάριο Χαλίμ. Θα κλείσει με απολογισμό του εικοσάχρονου έργου του Μουσείου (1999-2019) από τον επιμελητή του δρ Χάρη Στρατιδάκη, με αποκαλυπτήρια του μνημείου του αφανούς δασκάλου και με μικρή δεξίωση των παρισταμένων.
Θα συντονίσει η Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη.

Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ