Σάββατο, 1 Ιουνίου 2019

Το σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη)
Το σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) θεωρείται ένα από τα πέντε καλύτερα της Ελλάδας,  το πρώτο στην Κρήτη και βρίσκεται 300 μέτρα περίπου έξω από το χωριό Ζωνιανά στο Νομού Ρεθύμνου.
Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας με πλούσιο σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο εκτάσεως 3000 τ.μ.
Στο χώρο του σπηλαίου δεν μπορείτε να περιηγηθείτε μόνοι σας, αλλά με ειδικά εκπαιδευμένο ξεναγό, ο οποίος είναι κάτοικος του χωριού που μεγάλωσε παίζοντας στις στοές της σπηλιάς, πολύ πριν γίνει ειδική διαμόρφωση για τους επισκέπτες.


Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχουν μεταλλικοί διάδρομοι με σχοινιά στο πλάι, που σε οδηγούν στο εσωτερικό του. Το σπήλαιο είναι προσβάσιμο ακόμη και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει τις ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα μέσα στο σπήλαιο, σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μέσα στο σπήλαιο ζουν 4 είδη νυχτερίδων και λίγες δεκάδες είδη ασπονδύλων (μαλάκια, αράχνες, ψευδοσκορπιοί, ισόποδα, διπλόποδα, κολέμβολα, ορθόπτερα, κ.ά.) μερικά από τα οποία είναι άχρωμα, τυφλά, ενώ τουλάχιστον δύο είδη έχουν αναφερθεί μόνο από το σπήλαιο Σφεντόνη.
Είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.


Σπήλαιο Σφεντόνη και Ζωνιανά δύο μέρη του ορεινού Μυλοποτάμου που αξίζει ο επισκέπτης να δει όταν βρεθεί εκεί. Επειδή η περιγραφή του σταλαγμιτικού και σταλακτιτικού διακόσμου δεν μπορεί να απεικονιστεί μέσα από αυτή την ιστοσελίδα ανάγλυφα, σας προσκαλούμε να το επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά ένα πραγματικό θαύμα της φύσης.    


Κατερίνα Γεωργιάδη


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ