Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019

Η ιστορία της Φιλαρμονικής του δήμου Ηρακλείου


Αρχές της δεκαετίας του 50 τη Δημοτική Φιλαρμονική την αναλαμβάνει ο Μηνάς Τζωρτζάκης, πατέρας του κ. Γιάννη Τζωρτζάκη και παππούς του επίσης αρχιμουσικού του Δήμου μας Λεωνίδα Τζωρτζάκη. 
Ο Μηνάς Τζωρτζάκης επίσης αναλαμβάνει και τη διδασκαλία και την εξέταση των παλιών και των νέων μουσικών της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Το 1952 έχουμε την πρώτη εμφάνιση της Δημοτικής Φιλαρμονικής με στολές που σχεδίασε ο Ανεμογιάννης. Μέχρι τότε η Φιλαρμονική είχε στρατιωτική ενδυμασία. Σταθμός για τη Φιλαρμονική του Δήμου μας η 5η Νοεμβρίου του 1957, ημέρα της κηδείας του Νίκου Καζαντζάκη και φυσικά και τόσες άλλες εμφανίσεις της μέχρι σήμερα.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ( ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ )

ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ




ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ...ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟ ΚΙΟΣΚΙ !!!

ΥΠΟΔΟΧΗ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 1998 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ



 Ίσως πολλοί Ηρακλειώτες να θυμούνται την παρουσία της Φιλαρμονικής μας στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για την εκατονταετηρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων στις 6 Απριλίου 1996, ημέρα Σάββατο. Εμφανίστηκε και μ’ άλλες Φιλαρμονικές όπως των Αθηνών, Καλαμάτας, Ζακύνθου και Λευκάδας, σε ιδιαίτερα τιμητική θέση. 
ΣΤΟ ΚΑΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ... ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ

Ο αρχιμουσικός Μηνάς Τζωρτζάκης έμεινε στη Φιλαρμονική του Δήμου μας μέχρι το 1976. Το 1964 όμως είχε προσληφθεί στο Δήμο Ηρακλείου ο Γιάννης Τζωρτζάκης ως βοηθός του, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση της Φιλαρμονικής το 1976. Από το 1994 αρχιμουσικός είναι ο Λεωνίδας Τζωρτζάκης ο γιός του Γιάννη κι εγγονός του Μηνά, ένας μουσικός με ιδιαίτερα προσόντα και γνώσεις πάνω στη μουσική τέχνη. 

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗ ΕΤΟΣ 1952

ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο κ. Γιάννης με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι σήμερα προϊστάμενος του τμήματος μουσικής παιδείας του Δήμου Ηρακλείου. Κατά την δεκαετία του ’60, γύρω στο 1963-64 στην πόλη μας αρχίζουν να δημιουργούνται πολλές μουσικές ιδιωτικές σχολές όπως και Ωδεία. Έτσι δημιουργήθηκαν οι μουσικές σχολές στο παλιό Ηράκλειο, αυτή υπήρξε η μουσική παιδεία της πόλης μας!







2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ- ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΣΜΑΔΑΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ
Ήθελα να μούνα γιατρός ώσαν το Γιαμαλάκη
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο τυροκόμος Παύλος Παλιεράκης και το κατάστημα Έγγαλο στην Αθήνα απο το 1968
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ