Σάββατο, 29 Ιουνίου 2019

Όρθια τα φουγάρα της βιομηχανικής ανάπτυξης των Χανίων

Αποτελούν μέρος της βιομηχανικής ανάπτυξης των Χανίων και της Κρήτης από την περίοδο της κρητικής πολιτείας μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και σήμερα στέκονται όρθια για να μας θυμίζουν την ιστορία του πρώτου εργοστασίου επεξεργασίας λαδιού και σαπουνιού στην Κρήτη.
   Ο λόγος για τα δύο επιβλητικά φουγάρα του πρώην εργοστασίου της ΑΒΕΑ στα Χανιά που μετά από προσπάθειες ετών κηρύχτηκαν τον Απρίλιο για να διασωθούν οριστικά, ως νεώτερα διατηρητέα μνημεία με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά .

   Είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση των Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έπειτα από κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων.
   Τα φουγάρα που διασώθηκαν αποτελούν μέρος του εργοστασίου της ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας .
   Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΒΕΑ Μιχάλης Μαρακάκης, «οι δύο καμινάδες αποτελούν ένα ζωντανό μνημείο για την πόλη. Ως στόχο είχαμε θέσει εξ αρχής τη διατήρησή τους, έχοντας εκπονήσει και τη σχετική μελέτη. Είναι ευχάριστο ότι το μήνυμα το έλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και αποφάσισε ότι το μνημείο πρέπει να μείνει ζωντανό. Εδώ είναι η βιομηχανική μας ιστορία .Ένας χώρος που όλοι οι Χανιώτες θυμούνται από τα χρόνια που λειτουργούσε το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ». Όπως αναφέρει το ιστορικό της ΑΒΕΑ, την εταιρεία είχε ιδρύσει ο Γάλλος χημικός Ιούλιος Δέης το 1894 .
ΠΗΓΗ ΑΠΕ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ