Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Παρουσιάστηκε ο πίνακας του Αριστόδημου για τους 62 Μάρτυρες

Παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στον 2ο όροφο της Βικελαίας Βιβλιοθήξης, ο πίνακας του ζωγράφου Αριστόδημου με θέμα τους 62 Μάρτυρες, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς κατακτητές, τον Ιούνιο του 1942.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές των 62 συμπατριωτών μας, αποτελεί ορόσημο της συλλογικής μας μνήμης. Η Κρήτη πλήρωνε ακριβά, για μια ακόμη φορά, ως αντίποινα, το τίμημα της ηρωικής της αντίστασης στα στρατεύματα των εισβολέων.
Η απεικόνιση από τον ζωγράφο Αριστόδημο Παπαδάκη, των μορφών των 62 εκτελεσθέντων –μια πρόταση του αειμνήστου Δημάρχου Μανόλη Καρέλλη από την δεκαετία του 1980– απαθανατίζει μέσω της Τέχνης, με λαϊκότροπο ύφος, το μεγάλο γεγονός. Τα πρόσωπα των Μαρτύρων θα ατενίζουν εφεξής τον χρόνο, με την επίγνωση ότι επιτέλεσαν το ύψιστο Χρέος προς την πατρίδα και προς το ιδανικό της Ελευθερίας. Ιδιαίτερη μνεία στην σημερινή παρουσίαση του πίνακα πρέπει να γίνει στην προσφορά της κυρίας Ανωγειανάκη, κόρης ενός εκ των εκτελεσθέντων, που προσέφερε στον κ. Αριστόδημο Παπαδάκη τις περισσότερες φωτογραφίες των 62 Μαρτύρων».


Ακολούθως, ο ζωγράφος μίλησε για την ιστορία του έργου, το οποίο ξεκίνησε ως ιδέα από μία συζήτηση που είχε με τον Μανόλη Καρέλλη το 1985.
Τα αποκαλυπτήρια του πίνακα, ο οποίος για το επόμενο διάστημα θα εκτίθεται στον χώρο όπου παρουσιάστηκε, έκαναν ο Βασίλης Λαμπρινός και η Λία Καρέλλη, σύζυγος του αειμνήστου Μανόλη.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Ο μεσημεριανός καλοκαιρινός ύπνος
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Ο ιερός ναός του Αγίου Πνεύματος στο εγκαταλελημένο χωριό Αξέντι
Οι τοίχοι έχουν την δική τους ιστορία

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ