Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019

Διεθνής Ημέρα Αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου

«Δεκαετία του 60, μια νεολαία σε εξέγερση» είναι το θέμα της αρχειακής έκθεσης με την οποία γιορτάζεται φέτος η Διεθνής Ημέρα Αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), σήμερα Πέμπτη 27/6, στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γ.Α.Κ. (Δάφνης 61, Ψυχικό). 
«Νεωτερική διεκδίκηση, κοινωνική ανησυχία και μεταφυσική αγωνία διακρίνουν τη δεκαετία του 60 της νεανικής εξέγερσης και της κοινωνικής χειραφέτησης» τονίζουν οι διοργανωτές της έκθεσης που, εκτός από τα ΓΑΚ, συμμετέχει επίσης η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (Ε.Μ.Ι.Α.Ν.) και το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (Κ.Ε.Ν.Ι.) του Παντείου Πανεπιστημίου. 

«Διεθνώς τα "σίξτις" θεωρούνται μια περίοδος απελευθερωτικής ζωντάνιας και αντικομφορμισμού με πρωταγωνιστή τη νεολαία και τη δράση των ποικίλων ομάδων της: κοσμογονία στη μουσική, άνοιξη στα εικαστικά και τον κινηματογράφο, μετασχηματισμός του αστικού τοπίου, εξοικείωση με την τεχνολογία.[...] Μια δεκαετία που, όπως κι αυτή του '30, ήταν από τις πιο πλουραλιστικές και πολυφωνικές, με το παραδοσιακό να συναγωνίζεται με το μοντέρνο. Δυστυχώς, όμως, ήταν σύντομες και ανολοκλήρωτες, καθώς όλη αυτή η κοινωνική και πολιτιστική άνθηση και δημιουργικότητα που είχε στην πρωτοπορία τους νέους, διακόπηκε απότομα από δικτατορίες ». 
Η έκθεση περιλαμβάνει ψηφιακό και πρωτότυπο αρχειακό υλικό.
Την ημέρα των εγκαινίων θα προηγηθεί ξενάγηση (ώρα 19:00) και θα ακολουθήσουν ομιλίες.

Διεθνής Ημέρα Αρχείων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σήμερα Πέμπτη 27 Ιουνίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ