Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019

Αλησμόνητες Πατρίδες την Πέμπτη 20 Ιουνίου στους Κουνάβους

Μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης για το προσφυγικό στοιχείο των Κουνάβων πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στην Πλατεία του χωριού, ημερομηνία που τιμάται διεθνώς η παγκόσμια ημέρα των προσφύγων. 


Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αναφορά στις περιπτώσεις εκείνων των προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στους Κουνάβους την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά, σε μια καταγραφή που έγινε άτομο - άτομο και που δείχνει την ένταξη και αφομοίωση του προσφυγικού στοιχείου που ενίσχυσε με την παρουσία του, όχι μόνο τους Κουνάβους, αλλά και αρκετά χωριά του νομού Ηρακλείου. 


«Ψυχή» της εκδήλωσης ο Λευτέρης Σαμπαθιανάκης, ένας άνθρωπος που αποτελεί για τους Κουνάβους τον καταγραφέα και τον συλλέκτη της τοπικής ιστορίας, που με την ενδελεχή και συστηματική εργασία του, στο χώρο της κουναβιανής ιστορίας και των τοπικών ηθών και εθίμων, αποτελεί το σημείο αναφοράς στο χρονολόγιο των Κουνάβων σε βάθος χρόνου. Ο κ. Σαμπαθιανάκης, με την επιμέλεια που θα ζήλευε ένας επιστημονικός συνεργάτης κατέγραψε όλα τα ονόματα των περίπου 80 προσφύγων που κατοίκησαν στο χωριό, και που ρίζωσαν με τις οικογένειες που δημιούργησαν, βοηθώντας την διαδρομή των Κουνάβων στα τελευταία 97 χρόνια!

Η βραδιά περιλαμβάνει ακόμα τη χορωδία των Αλατσατιανών σε μια εκδήλωση μνήμης και συγκίνησης ενώ οι εθελόντριες του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού θα μαγειρέψει τα... βρισκούμενα για όλους όσοι δώσουν το παρών στην ξεχωριστή εκδήλωση.


Αλησμόνητες Πατρίδες την Πέμπτη 20 Ιουνίου στους Κουνάβους
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ