Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2019

Παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου ο πίνακας του Αριστόδημου για τους 62 Μάρτυρες

Τριανταπέντε ολόκληρα χρόνια αφότου έγινε η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στο γνωστό ζωγράφο Αριστόδημο και τον αείμνηστο Μανόλη Καρέλλη ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο τέχνης για το Ηράκλειο: ο πίνακας ο οποίος απεικονίζει τους 62 Μάρτυρες που εκτελέσθηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1942.
Η επίσημη πρώτη παρουσίασή του θα γίνει σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 13.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου ορόφου της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης».


Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να συγκεντρωθεί το φωτογραφικό υλικό των εκτελεσθέντων και ασφαλώς το ταλέντο του Αριστόδημου για να αποτυπωθεί με αυτόν τον μοναδικό τρόπο μία από τις πιο ξεχωριστές σελίδες ιστορίας του τόπου μας.Λίγα λόγια για το έργο:
Μετά την πρώτη συζήτηση το 1985, ο Μανόλης Καρέλλης καταπιάστηκε με τη συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο: «Τόποι μαρτυρίου και θυσίας», το εξώφυλλο του οποίου ήταν η αρχική μακέτα του Αριστόδημου για το συγκεκριμένο έργο.
Το βιβλίο παρουσίασαν στις 24 Οκτωβρίου του 2001, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου, παρουσία του συγγραφέα, οι Γιώργος Ματθαιάκης, Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου, Μανόλης Βασιλάκης αντιπρόεδρος, Σήφης Αγγελιδάκης Αντινομάρχης Ηρακλείου και Βαγγέλης Σκουλάς, τ. Βουλευτής.


Στο δελτίο τύπου παρουσίασης του βιβλίου τότε σημειώνεται:
«Πραγματική έκπληξη, όμως, για τους αναγνώστες του βιβλίου του Μ. Καρέλλη είναι το εξώφυλλο του βιβλίου με την παρουσίαση του σχεδιάσματος από ένα μοναδικό έργο ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Αριστόδημου Παπαδάκη, ο οποίος παριστάνει τους Αγίους Πάντες με τις μορφές των 62 Εθνομαρτύρων, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στη θέση «Ξεροπόταμος» στο Γάζι».

Όλες σχεδόν οι φωτογραφίες των εκτελεσθέντων, παραδόθηκαν στον ίδιο τον καλλιτέχνη, από την κυρία Ανωγειανάκη, κόρη ενός εκ των εκτελεσθέντων.
Το έργο ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αποτελεί μεγάλη τιμή για τη «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» και το Δήμο Ηρακλείου η επίσημη παρουσίασή του.

Παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 12 Ιουνίου ο πίνακας του Αριστόδημου για τους 62 Μάρτυρες
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ