Κυριακή, 9 Ιουνίου 2019

Εκδηλώσεις για το α΄σαµποτάζ εναντίον των δυνάµεων του άξονα στην Ευρώπη, (10 Ιουνίου 1942), στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας

Εκδηλώσεις για το α΄σαµποτάζ εναντίον των δυνάµεων του άξονα στην Ευρώπη, (10 Ιουνίου 1942), στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας, παρουσία του Προέδρου της Δηµοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 στις 10. 30 το πρωί, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από το α΄σαµποτάζ εναντίον των δυνάµεων του άξονα στην Ευρώπη(10 Ιουνίου 1942), το οποίο πραγµατοποιήθηκε στο πολεµικό αεροδρόµιο Καστελλίου. Τον Ιούνιο του 1942 ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος βρισκόταν στην πιο κρίσιµη καµπή του.


 Το µέτωπο ήταν στραµµένο στη Μέση Ανατολή. Εκεί κυριαρχούσε το όνοµα του Στρατάρχη Έρβιν Ρόµελ. Η µια του νίκη διαδεχόταν την άλλη και οι συµµαχικές δυνάµεις προσπαθούσαν µε λυσσαλέο και ηρωικό τρόπο να τον σταµατήσουν. Αρχές Ιουνίου, αντικειµενικός σκοπός του Ρόµελ, ήταν η µε κάθε τρόπο και θυσίες κατάληψη του Τοµπρούκ. Αυτό θα τον έφερνε µόλις 100 χιλιόµετρα από την πανίσχυρη βρετανική βάση της Αλεξάνδρειας. Οι σύµµαχοι έπρεπε να απαντήσουν στην προέλαση του Ρόµελ. Και επέλεξαν να χτυπήσουν τα αεροδρόµια του νοµού Ηρακλείου, Ηράκλειο-Καστέλλι-Τυµπάκι, από τα οποία γίνονταν ο ανεφοδιασµός του. Ηµεροµηνία των σαµποτάζ καθορίστηκε η νύχτα 9 προς 10 Ιουνίου 1942 και για τα τρία αεροδρόµια. Το σχέδιο εξελίχτηκε για το αεροδρόµιο Καστελλίου όπου οι Βρετανοί σαµποτέρ µε τους Έλληνες βοηθούς τους Γιώργο Ψαράκη, Κίµωνα Ζωγραφάκη, Κώστα Μαυραντωνάκη και Γιώργο Δουνδουλάκη έπληξαν το στόχο την καθορισµένη ηµεροµηνία µε επιτυχία. 


Στο αεροδρόµιο Τυµπακίου οι σαµποτέρ µπήκαν µε οδηγό τον Μύρωνα Σαµαρείτη αλλά εκείνη τη νύχτα δεν υπήρχαν αεροπλάνα. Στο αεροδρόµιο Ηρακλείου η επιχείρηση καθυστέρησε λίγες µέρες και έγινε την νύχτα 13 προς 14 Ιουνίου 1942. Το σαµποτάζ του αεροδροµίου Καστελλίου καταγράφηκε ιστορικά ως το πρώτο σαµποτάζ εναντίον των δυνάµεων του άξονα στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος θα τιµήσει τις εκδηλώσεις µε την παρουσία του και θα ανακηρυχτεί Επίτιµος Δηµότης του Δήµου Μινώα Πεδιάδας. Σηµαντική ανέκδοτη έρευνα-εργασία για την καταναγκαστική εργασία στην Κρήτη και στο πολεµικό αεροδρόµιο Καστελλίου, θα παραδώσει ο Δήµαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης στον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, ζητώντας την συµβολή του ώστε, τα εκατοµµύρια εργατοώρες να συµπεριληφθούν στις απαιτήσεις αποζηµίωσης της χώρας µας από την γερµανική κυβέρνηση.

Εκδηλώσεις για το α΄σαµποτάζ εναντίον των δυνάµεων του άξονα στην Ευρώπη, (10 Ιουνίου 1942), στον Δήµο Μινώα Πεδιάδας
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ