Παρασκευή, 3 Μαΐου 2019

Ο ιερός ναός Ζωοδόχου πηγής ( Αποτύπωμα» της Παναγίας ) στην Κερά του δήμου Χερσονήσου


Μετά το μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς κατεβαίνοντας προς το χωριό της Κάτω Κεράς, μία ξεθωριασμένη από το χρόνο πινακίδα οδηγεί τον περιηγητή διαμέσου ενός επαρχιακού δρόμου στο «Αποτύπωμα» της Παναγίας.
Tό 1834 ο περιηγητής Rod. Pashley σημειώνει ότι στα βουνά του «Λασιθίου σέβονται πολύ μια εικόνα, για την οποία πιστεύουν ότι έφτασε εκεί πετώντας από την Κωνσταντινούπολη». Αυτή, λοιπόν, τη θαυματουργή εικόνα την άρπαξαν, για άγνωστους λόγους, οι Τούρκοι κατακτητές και τη μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως ἡ εικόνα ξαναγύρισε στο σπίτι της, στο ομώνυμο δηλαδή Μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς. Σήμερα βρίσκεται μέσα στη μονή, είναι πηγή θαυμάτων και τιμάται ιδιαίτερα οπό τούς κατοίκους του Νομού Ηρακλείου και του Λασιθίου, ενώ είναι γνωστή με το όνομα «Παναγία η Kεραδιανή».'

Καθώς πλησίαζε ἡ Εικόνα στο Μοναστήρι, ερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη, λέει ἡ παράδοση, ακούμπησε σ’ ένα απότομο ψηλό βράχο και άφησε το αποτύπωμα της, που ακόμη και σήμερα διακρίνεται ζωηρότατο πάνω στο βράχο.
Η τοποθεσία αυτή λέγεται σήμερα «Αποτύπωση» και κάτω από το βράχο της «Αποτύπωσης» βρίσκεται και το εκκλησάκι της Zωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1954.
Πρόκειται για μία εξαιρετικής κάλους περιοχή, που ενδείκνυται για περιπατητική διαδρομή (ο δρόμος είναι κατάλληλος και για αυτοκίνητο) την οποία αξίζει ο καθένας να επισκεφτεί.ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ