Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού,για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Η απόφαση του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης να αντιμετωπίσει, με αυτοσχέδιο οπλισμό, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, τους πάνοπλους Γερμανούς επιδρομείς, την 20ή Μαΐου 1941, έχοντας στο πλευρό του ολιγάριθμες συμμαχικές δυνάμεις, παραμένει ένα ορόσημο της Αντίστασης στον Φασισμό, στις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού.


Η πρώτη αεραποβατική επίθεση στην πολεμική ιστορία, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί για το φρόνημα και τις δυνατότητες των κατοίκων της Κρήτης. Οι μεγάλες απώλειες της επίλεκτης 7ης Μεραρχίας των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, απέτρεψαν μια ανάλογη επιχείρηση για τα ναζιστικά στρατεύματα. Η αργοπορία και η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων του Χίτλερ, καθυστέρησαν την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με καταλυτικές συνέπειες για τον γερμανικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης από τις πιο καθοριστικές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα ηρωικά γεγονότα αυταπάρνησης και θυσιών, που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, και καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων, προσέδωσαν νέες διαστάσεις στους αναρίθμητους, ανά τους αιώνες, Αγώνες των Κρητών για Ελευθερία και Ειρήνη.
Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η Επέτειος πραγμάτωσης του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα, εξακολουθεί να μας δείχνει την ανηφορική πορεία για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Τιμής, και του Πατριωτισμού.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Οι παλιοί νερόμυλοι στην περιοχή Λιναρές του χωριού Μυρσίνη
Ο Σάντολος του κοπελιού
Η ιστορική συνοικία της Αγίας Τριάδας στην πόλη του Ηρακλείου
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Σας παρουσιάζουμε με 450 φωτογραφίες την πόλη της Σητείας
Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού στον Ψηλορείτη

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ