Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού,για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Η απόφαση του άμαχου πληθυσμού της Κρήτης να αντιμετωπίσει, με αυτοσχέδιο οπλισμό, χωρίς προετοιμασία και οργάνωση, σε συγκρούσεις σώμα με σώμα, τους πάνοπλους Γερμανούς επιδρομείς, την 20ή Μαΐου 1941, έχοντας στο πλευρό του ολιγάριθμες συμμαχικές δυνάμεις, παραμένει ένα ορόσημο της Αντίστασης στον Φασισμό, στις δυνάμεις της βίας και του ολοκληρωτισμού.


Η πρώτη αεραποβατική επίθεση στην πολεμική ιστορία, απέδειξε λανθασμένες τις εκτιμήσεις των Ναζί για το φρόνημα και τις δυνατότητες των κατοίκων της Κρήτης. Οι μεγάλες απώλειες της επίλεκτης 7ης Μεραρχίας των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, απέτρεψαν μια ανάλογη επιχείρηση για τα ναζιστικά στρατεύματα. Η αργοπορία και η συνακόλουθη αναπροσαρμογή των σχεδίων του Χίτλερ, καθυστέρησαν την έναρξη της επίθεσης εναντίον της Σοβιετικής Ενώσεως, με καταλυτικές συνέπειες για τον γερμανικό στρατό, γεγονός που καθιστά την Μάχη της Κρήτης από τις πιο καθοριστικές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα ηρωικά γεγονότα αυταπάρνησης και θυσιών, που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, και καθ’ όλη την διάρκεια των Κατοχικών χρόνων, προσέδωσαν νέες διαστάσεις στους αναρίθμητους, ανά τους αιώνες, Αγώνες των Κρητών για Ελευθερία και Ειρήνη.
Εβδομήντα οκτώ χρόνια από την Μάχη της Κρήτης, η Επέτειος πραγμάτωσης του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα, εξακολουθεί να μας δείχνει την ανηφορική πορεία για την προάσπιση των υψηλών ιδανικών: της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας, της Τιμής, και του Πατριωτισμού.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ