Σάββατο, 27 Απριλίου 2019

Ο Ιούδας κρεμασμένος περιμένει την δική του ανάσταση στα Μάλια του δήμου Χερσονήσου


Στα περισσότερα χωριά της Κρήτης την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου γίνονται οι ετοιμασίες για την φουνάρα του Ιούδα. Φουνάρα στο γλωσσικό ιδίωμα της Κρήτης σημαίνει μεγάλη φωτιά και είναι η φωτιά που συμβολικά καίει κάθε χρόνο τον προδότη του Ιησού Χριστού, Ιούδα.
Στα Μάλια του δήμου Χερσονήσου το έθιμο καλά κρατεί. αφού κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο όλα είναι έτοιμα με την μεγάλη φουνάρα στο δρόμο έξω απο την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου.


Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα αγόρια του χωριού συγκεντρώνουν ξερά ξύλα και κλαδιά, τα αχινοπόδια της Λαμπρής τα οποία και συγκεντρώνονται σε ένα σημείο κοντά στην εκκλησία του χωριού ή σε κάποιο άλλο σημείο που είναι ορατό από όλες τις γειτονιές του χωριού. Τα κλαδιά μεταφέρονται σε καρότσες στο σημείο όπου θα στηθεί η φουνάρα και τοποθετούνται πάνω σε άλλα δημιουργώντας ένα μεγάλο σωρό.
Στην κορφή του σωρού τοποθετείται το πάνινο ομοίωμα του Ιούδα και όλοι περιμένουν την νυχτερινή λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης τα μεσάνυχτα. Με το Χριστός Ανέστη βάζουν φωτιά στον μεγάλο σωρό με τα ξύλα που καίγονται μαζί με το ομοίωμα του Ιούδα κάνοντας τη νύχτα μέρα!ΠΡΟΣΩΠΑ
Ήθελα να μούνα γιατρός ώσαν το Γιαμαλάκη
Ακροστιχίδα του Οκτώβρη - του Κωστή Λαγουδιανάκη
Ο τυροκόμος Παύλος Παλιεράκης και το κατάστημα Έγγαλο στην Αθήνα απο το 1968
ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ και ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Νέα δεδομένα στην αφαίρεση του καταρράκτη - του Βασιλείου Κοζομπόλη
Οι μεταβολές στη λειτουργία του θυρεοειδούς - του Δημητρίου Γιάλβαλη
Καρκίνος του πρωκτού - τα πρώτα συμπτώματα

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ