Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

Ο Κώστας Μαραγκάκης φτιάχνει σταυρούς απο βάγια - το σύμβολο νίκης και θριάμβου του Χριστού


Ο Κώστας Μαραγκάκης φτιάχνει σταυρούς απο βάγια - το σύμβολο νίκης και θριάμβου του Χριστού.
Το συναντήσαμε στο μεζεδοπωλείο του γιού του επί της οδού Ανωγείων στην πόλη του Ηρακλείου την ημέρα της Κυριακής των Βαίων να βοηθάει που και πού στο κατάστημα, αλλά περισσότερο να πλέκει με μαγικό τρόπο με φυσικά φύλλα βάγια και να δημιουργεί ιστορίες.

Προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει όσο γίνεται περισσότερο αυτή την τέχνη σε νέες και νέους κυρίως, για να στολίσουν τις εκκλησίες και να πάρουν οι πιστοί το δικό τους σταυρό από βάγια. 
Ο Κώστας Μαραγκάκης με καταγωγή απο το Βενεράτο του δήμου Ηρακλείου κατασκευάζει σταυρούς από βάγια, τα «ψαράκια», οι «καμήλες», αλλά και άλλες διάφορες δημιουργίες, που προσφέρει σε φίλους και συγγενείς.


Για την ιστορία η Κυριακή των Βαΐων ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. 
Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.
Πάνω απο 25 χρόνια τα χέρια του και η πίστη του τον οδηγούν αρκετές ημέρες πρίν την Κυριακή των Βαίων να δημιουργεί σταυρούς και πλεξούδες απο τα βάγια.
Ένας Διάκος αρκετά χρόνια πρίν του έμαθε την τέχνη της κατασκευής σταυρών και πλεξούδων. Συγκεκριμένα μας αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος διάκος ο οποίος πλέον σήμερα είναι Ιερέας ο Πατήρ Βασίλειος Καλαιτζάκης στην ενορία του Αγίου Κωσταντίνου στο παλιό νεκροταφείο Ηρακλείου τράβηξε το ενδιαφέρον μου και του ζήτησα να με μάθει να πλέκω και εγώ.

Συνεχίζοντας ο κύριος Μαραγκάκης μας αναφέρει ότι η είναι μια προσπάθεια με το μικρό του λιθαράκι να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα μας ζωντανά.
Κάθε χρόνο πλέκει βάγια ακόμα και έως τις πρώτες πρωινές ώρες για να είναι έτοιμα την ημέρα της Κυριακής των Βαίων. Τα πηγαίνει στην εκκλησία να τα ευλογήσει ο Ιερέας και έπειτα τα προσφέρει σε πιστούς, φίλους και συγγενείς.
Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός μικρού σταυρού ή πλεξούδας είναι περίπου 10 με 15 λεπτά.Ο Κώστας Μαραγκάκης μας ξάφνιασε ευχάριστα δημιουργώντας μας και προσφέροντας μας το έπειτα ένα Γαιδουράκι απο τα φύλλα των Βαίων.
Με το Γαιδουράκι που πέρασε απο τα Ιεροσόλυμα ο Ιησούς και τον έραναν με βάγια.


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Η οικία Τσαχάκη στην πόλη του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ