Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας στην ΕΡΤ και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για νέα προγράμματα στα σχολεία του Ηρακλείου

Επαφές στην Αθήνα είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Αναλυτικότερα ο Αντιδήμαρχος Παιδείας συναντήθηκε με τον Διευθυντή Αρχείου της ΕΡΤ κ. Βασίλη Αλεξόπουλο καθώς και την Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης κ. Αντωνία Κουτσοδόντη στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΡΤ πάει …σχολείο». Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μαθητών στο σπουδαίο αρχείο της ΕΡΤ καθώς και η αναζήτηση, η αξιολόγηση και η χρήση των οπτικοακουστικών μαθησιακών αντικειμένων από μαθητές, εκπαιδευτικούς. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές του Ηρακλείου να έχουν στη διάθεσή τους επιπλέον χρηστικά μαθησιακά εργαλεία, σε συγκεκριμένα γνωστικά πεδία.


Στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Βλαχάκης επισκέφθηκε και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συναντήθηκε με τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Ιωάννη Καλογερά με τον οποίο και συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας και υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με πιλοτική εφαρμογή σε επιλεγμένα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει τίτλο «Η Σεισμολογία στο Σχολείο» και ο σκοπός του είναι ο εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση σεισμού πολίτης να γίνεται παρατηρητής και να αποστέλλει αξιόπιστες πληροφορίες στους επιστήμονες, που τις επεξεργάζονται και παρέχουν πληροφόρηση στην Κυβέρνηση για άμεση απόκριση στις πληγείσες περιοχές.


Στο προτεινόμενο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένας ερευνητικός φορέας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με αδιαμφισβήτητη εμπειρία στη γνωσιακή περιοχή του φυσικού φαινομένου του σεισμού συνεργάζεται με το Δήμο Ηρακλείου έτσι ώστε, μέσω της υλοποίησης εκπαιδευτικών παρεμβάσεων με αξιοποίηση καινοτόμων προσεγγίσεων και της ανάπτυξης κουλτούρας ομάδας σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού, η εκλαϊκευμένη σεισμολογική γνώση να ενσωματωθεί αφενός στην αντισεισμική συμπεριφορά και αφετέρου στην παροχή αξιόπιστης πληροφόρησης για το φαινόμενο στους επιστήμονες. Απώτερος στόχος είναι οι σεισμολογικοί φορείς να χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες μαζί με τις ενόργανες παρατηρήσεις των δικτύων τους προς την κατεύθυνση της άμεσης απόκρισης της Πολιτείας στην πληγείσα περιοχή.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Έτος 1927 το δράμα των παιδιών στην Σπιναλόγκα άν και ήταν υγιή
Τα κρητικά έπιπλα των σπιτιών περασμένων δεκαετιών
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ