Στήριξη από την Περιφέρεια για την λειτουργία Κέντρου Νεότερης και Σύγχρονης Δημιουργίας ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Στήριξη από την Περιφέρεια για την λειτουργία Κέντρου Νεότερης και Σύγχρονης Δημιουργίας ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης

Την συνέχιση στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης στο δρομολογημένο-οραματικό σχέδιο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης για την ίδρυση και λειτουργία παραρτήματος του με την επωνυμία «Κέντρο Νεότερης και Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας» σε χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, διαβεβαίωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. 
Η ανακοίνωση-διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη έγινε δεκτή με θερμά χειροκροτήματα και έγινε στην διάρκεια των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης του καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη, έργων της συλλογής του Ζαχαρία Πορταλάκη, παρουσία Αρχών, μελών του ΔΣ του Ιστορικού Μουσείου, της εταιρείας Κρητικών ιστορικών μελετών (ΕΚΙΜ), φορέων του Πολιτισμού και πλήθους επισκεπτών της έκθεσης. Η Περιφέρεια Κρήτης όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης ενισχύει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει και προάγει τον Πολιτισμό, ενώ αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία και στην σημαντικότητα του έργου που γίνεται στο Ιστορικό Μουσείο, στην ΕΚΙΜ, στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, δίδοντας συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό και στα ΔΣ που συμμετέχει όπως και στους συνεργάτες του. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια για την άριστη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης, στον κ Καλοκαιρινό, στον κ Πορταλάκη, και σ’ όλους τους συμμετέχοντες. Από την πλευρά του κ Καλοκαιρινός Πρόεδρος της ΕΚΙΜ, Πρόεδρος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και μέλος του ΔΣ των Ιδρυμάτων Α.Μ. Καλοκαιρινού ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για την συνεχή και έμπρακτη-όπως είπε-στήριξη και συνεργασία τόσο σε εκδηλώσεις, συνέδρια, δράσεις αλλά και σε θέματα υποδομών. Μάλιστα ο κ Καλοκαιρινός αναφερόμενος στην υποδομή, στο οραματικό σχέδιο της ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου Νεότερης και Σύγχρονης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, είπε ,ότι, χωρίς την στήριξη του Περιφερειάρχη τίποτα δεν θα είχε ξεκινήσει και εξέφρασε δημόσιες ευχαριστίες για την διαβεβαίωση συνέχισης της στήριξης του Περιφερειάρχη. Ο κ Καλοκαιρινός μιλώντας για το ήδη δρομολογημένο έργο είπε ότι η μελέτη του έργου ολοκληρώνεται και σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνει αποκατάσταση του χώρου εγκατάστασης, του συγκροτήματος βιομηχανικών αποθηκών ιδιοκτησίας των Ιδρυμάτων Α.  Μ. Καλοκαιρινού επί της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (13-15) και μετατροπή του σε ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ το οποίο θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης.
Στον χαιρετισμό του και ο παριστάμενος Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός συνεχάρη δημόσια τον Περιφερειάρχη και τον κ Καλοκαιρινό για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την δική του στήριξη. Επίσης ο κ Λαμπρινός έδωσε συγχαρητήρια στους κκ Καλοκαιρινό, Πορταλάκη για την πολύ καλή διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης.
Εγκαινιάστηκε από τον Περιφερειάρχη η έκθεση του Αλέξη Ακριθάκη της συλλογής έργων Ζ. Πορταλάκη στο Ιστορικό Μουσείο παρουσία πλήθους κόσμου.
Με οργανωτή την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, την Περιφέρεια Κρήτης, τα Ιδρύματα Α.Μ Καλοκαιρινού ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εγκαινίασε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την περιοδική έκθεση :Αλέξης Ακριθάκης | Εν κινήσει, με έργα του ανατρεπτικού ζωγράφου του 20ού αιώνα, από τη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης του συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου, φίλων της τέχνης, του Πολιτισμού και πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ετήσια έκθεση που συνδιοργανώνει η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών με τον συλλέκτη Ζαχαρία Γ. Πορταλάκη. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξης Καλοκαιρινός και ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης αναφέρθηκαν στην σημαντικότητα της έκθεσης που -όπως είπαν -είναι αφιερωμένη στον σημαντικό καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκης για τα 25 χρόνια από το θάνατό του.
Η έκθεση που θα είναι ανοιχτή στους πολίτες μέχρι 1.3.2020 έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια. Έργα «εμβληματικά» και «συναρπαστικά», όπως χαρακτηρίζονται, καλύπτουν το σύνολο της διαδρομής του Ακριθάκη από το 1965 ως το 1993. Χαιρετισμούς για την έκθεση απεύθυναν συγχαίροντας τους οργανωτές, ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, η Λόη, κόρη του αείμνηστου καλλιτέχνη Αλέξη Ακριθάκη, και ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα ζωγραφικά έργα, κατασκευές, κολάζ και σχέδια, σημείωνε ότι είναι Έργα «εμβληματικά» που επιτρέπουν να δει κανείς με μια ανθολόγηση του έργου του, την πορεία και την ουσία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη που δεν χάνεται ούτε στο πιο μικρό σχεδιάκι, γιατί μπορεί και κρατά το σκοινί, μίτο της Αριάδνης που τον οδηγεί πάντα προς μια έξοδο στο φως.

Post Top Ad

.............