Κυριακή, 10 Μαρτίου 2019

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Ζωνιανά


Σε μία τρομερή έκπληξη βρίσκεται ο θεατής που επισκέπτεται το μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού Ζωνιανά στο Νομού Ρεθύμνου.Το μουσείο "ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ" που ο 85χρονος πια κ. Διονύσης Ποταμιάνος, τα τελευταία 25 χρόνια έχει δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία, περιλαμβάνει  φυσικό μέγεθος κέρινα ομοιώματα, που αναπαριστούν σκηνές με ολόκληρη την ιστορία της Κρήτης.

Το μουσείο πραγματικό κόσμημα για την περιοχή που βρίσκεται, καλλιτεχνικά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα διεθνή μουσεία κέρινων ομοιωμάτων.
Μεταφέρει τον επισκέπτη μέσα από την τέχνη σε ένα ιστορικό παρελθόν που η αναπαράσταση του γίνεται σε τέτοιο πραγματικό μέγεθος που του δίνει την εντύπωση ότι τα ιστορικά αυτά γεγονότα συμβαίνουν σε παροντικό χρόνο.  
Το μουσείο βρίσκεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο για χώρο 1000 τετραγωνικών μέτρων και συνολικά τα εκθέματα είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες ανάλογα με την ιστορική περίοδο που καλύπτουν. 
Στο μουσείο υπάρχουν τα κέρινα ομοιότητα σημαντικών μορφών όπως του Ελ. Βενιζέλου, του Κορνάρου, του Θεοτοκόπουλου, του Καζαντζάκη, του Νικηφόρου Φωκά, του Δασκαλογιάννη κ.λ.π. που διατηρούνται στη μνήμη του καθένα μας, αλλά και ιστορικών γεγονότων όπως του ολοκαυτώματος της μονής Αρκαδίου και συνολικά παρουσιάζεται η ιστορία της Κρήτης σε διάφορες χρονικές περιόδους.
Πέρα από τα καλλιτεχνικά εκθέματα, σημαντική εμπειρία είναι για τον επισκέπτη η επαφή με τον ίδιο το δημιουργό κατά την ξενάγηση που του κάνει ο ίδιος στο μουσείο. Καλός γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας ο ίδιος, του μεταδίδει το πάθος του τη ζωή, τη δημιουργία, τον πανέμορφο κόσμο της τέχνης που μόνο μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνης μπορεί να κάποιος να αισθανθεί.

Τηλέφωνο μουσείου: 28340 61087
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ