Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας - του Μανώλη Κλώντζα

Η 21η Μαρτίου, έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως η μέρα που η Ανθρωπότητα οφείλει να ενώσει και να κλιμακώσει τη φωνή της για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρί-σεων που καθιερώθηκε πριν από 53 χρόνια σε ανάμνηση της ωμής ρατσιστικής βίας του καθεστώ-τος του απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής το 1960, γίνεται ολοένα πιο επίκαιρη και αναγκαία. Σ’ έναν κόσμο που μεταβάλλεται και παγκοσμιοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς, η ανάγκη επαγρύ-πνησης τοπικών, εθνικών και διεθνών πολιτικών όλων των αρμοδίων αρχών αλλά και των πολι-τών, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, των ρατσιστικών εγκλημάτων και της ρητορικής του μίσους, είναι όσο ποτέ άλλοτε επιβεβλημένη.


Η έξαρση του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ωμής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο, καλ-λιεργεί ένα κλίμα φόβου και ευνοεί περιστατικά ρατσιστικής βίας. Ταυτόχρονα οι ολοένα αυξανό-μενες προσφυγικές ροές από ένα ασταθές και πολεμικό περιβάλλον που συνθέτει τις χώρες της Μέσης Ανατολής με την κομβική θέση της Κρήτης και της χώρας μας, δημιουργούν στην κοινωνία κλίμα φόβου και αβεβαιότητας. Η έλλειψη οργανωμένης και συστηματικής πολιτικής αντιμετώπι-σης τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Ε. Ε., η απουσία ενός μονίμου και οργανωμένου πλέγ-ματος ευρωπαϊκής πολιτικής αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος που ξεκινούν από την εικόνα των προσφύγων κυρίως ως εξωτερική απειλή και όχι ως πληθυσμών που βιώνουν τον ξερι-ζωμό και την εξορία από τις εστίες τους, συνθέτουν ένα τοπίο αμφισβήτησης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Κρήτη και τη χώρα μας ο ελληνικός λαός εμπράκτως επιδεικνύει αισθήματα συμπαρά-στασης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που το έχουν ανάγκη. Η Κρήτη αιώνες τώρα, στους στρατηγικούς δρόμους τριών ηπείρων και θαλασσών, στην καρδιά της Μεσο-γείου, γίνεται η πρώτη που αντικρίζει τα δράματα από τις προσφυγικές τραγωδίες. Άλλωστε ο ελ-ληνικός λαός είναι εκείνος που έχει βιώσει πολλές φορές το πικρό ποτήρι της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.
Σήμερα σε αυτή τη μέρα μνήμης και περισυλλογής, όλοι εμείς από την Κρήτη που αιώνες τώρα δείχνει το δρόμο στο παγκόσμιο πνεύμα, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό, δείχνουμε την έμπρα-κτη αλληλεγγύη μας σε ανθρώπους που βιώνουν τις τραγωδίες του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες μνημονιακές συνθήκες επιτήρησης και οικονομικής ασφυξίας, κρητικός και ο ελληνικός λαός δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Χρειάζεται όμως διαρκής προσπάθεια για να εξαλειφτούν και οι τελευταίες προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, για να απομονωθούν οι φορείς ρητορικής του μίσους. Παράλληλα, η Πολιτεία και η Ε.Ε. πρέπει διαρκώς να λαμβάνουν μέτρα που να συμβάλλουν στην εμπέδωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας και της ισονομίας και στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων. Εμείς εδώ από το Λασίθι που αιώνες βιγλίζει και τεντώνεται κατά τη Μεσόγειο και την Ανατολή, δίνουμε το ηχηρό μήνυμα της οικουμενικής συνύπαρξης με όλους τους λαούς
και διατρανώνουμε την πίστη μας μακριά από κάθε σκέψεις ρατσισμού, ξενοφοβίας και ρητορικής οποιουδήποτε μίσους.
Το πρόσφατο αποτρόπαιο έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία, η δολοφονία αθώων ανθρώπων κατά την διάρκεια της προσευχής τους, πρέπει να μας ταρακουνήσει. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων πιστεύοντας σταθερά πως οι αξίες της Δημοκρατίας της Ισότη-τας της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης εμπνέουν το λαό μας, που γεννήθηκαν στη γη του.


Μανόλης Κλώντζας
Ορθοπεδικός Γιατρός
Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Νομού Λασιθίου
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019
Ο Σύλλογος Ανασεμιά ετοιμάζεται για το Φεστιβάλ «Ερωτόκριτος-Αναγέννηση
Φεστιβάλ τεχνών 2019 του δήμου Φαιστού απο 19 έως 30 Αυγούστου
Πολιτιστικό φεστιβάλ «Ταλλαία» του Δήμου Μυλοποτάμου
ΚΥΡΒΕΙΑ 2019 στο Δήμο Ιεράπετρας
“Πέτρας Πολιτισμός” του Δήμου Ανωγείων για το καλοκαίρι του 2019!
Γιώργος Σεφέρης, «Ζήτημα φωτός» με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις – Καλοκαίρι 2019 Δήμου Πλατανιά
Οι εκδηλώσεις του Δήμου «Ηράκλειο – Καλοκαίρι 2019»
Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΚΟΝΔΥΛΑΚΕΙΑ 2019
Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα
"Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί" - Το πλήρες πρόγραμμα
«Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Χανιά 2019»

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ