Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019

Η άφιξη και εγκατάσταση των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη

Από το καλοκαίρι του 1922 άρχισαν να φθάνουν σποραδικά οι πρώτοι πρόσφυγες στο Ηράκλειο, κάποιοι στρατιώτες, μαζί με Κρητικούς εφέδρους που επέστρεφαν από το μέτωπο. Το πρώτο όμως μεγάλο  προσφυγικό κύμα που περιελάμβανε 1.000 ανθρώπους και προέρχονταν από τη Χίο και τον Πειραιά έφθασε στο Ηράκλειο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1922. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είχε φθάσει το σύνολο των προσφύγων που επρόκειτο να δεχτεί η πόλη.


Τα μέρη προσωρινής διαμονής στα οποία μοιράστηκαν οι πρόσφυγες ήταν: το σχολείο αρένων Κοκκινάκη, το Παρθεναγωγείο Αγίου Μηνά,  η Αρμενική εκκλησία, ο Τεκές Μπαλτα Τζαμί, το Α΄ Γυμνασιακό Παρθεναγωγείο, ο Τεκές «παρά το Γυμναστήριο» , το Μουσουλμανικό σχολείο, το Βεζύρ τζαμί , το Βαλιδέ τζαμί, η μεγάλη οικία Ζεκιργιαδάκη, το παλαιό Καπνοκοπτήριο, η οικία Καλοκαιρινού «παρά το Βαλιδέ τζαμί», η οικία Σινά «παρά τον Άγιο Ματθαίο» , το θέατρο και οι αποθήκες του Τελωνείου ( ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 7-1-1922) Αργότερα στα μέρη αυτά προστέθηκε ο Μεγάλος Στρατώνας στην πλατεία των Τριών Καμαρών , οι αποθήκες Καλοκαιρινού στη Χανιόπορτα, όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το χειμερινό θέατρο (ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 24-1-1923) και τέλος κάποια σπίτια που επιτάχθηκαν στην πόλη ή στα περίχωρά της. 

Πηγή από το Δήμο Ηρακλείου διαθέτει τον αναλυτικό κατάλογο των προσφύγων.
Τα 12.070 άτομα που καταγράφηκαν στις 87 της επιτροπής πολιτογράφησης περιέχονται σε 530 σελίδες ενός χαρτόδετου τετραδίου. 

Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε στοιχεία που αφορούν τους 12.070 πολιτογραφηθέντες πρόσφυγες.Πηγή: Κ&Ν ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ (Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Ηράκλειο) Πεπραγμένα Η΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (2002)
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............