Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Στο εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Το εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός το πρωί της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ενημερώθηκε από τους συντηρητές για την χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία της συντήρησης αλλά και για την σπουδαιότητα της δουλειάς τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Παλαίτυπα της Βικελαίας συμπεριλαμβάνονται: μια έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη, τυπωμένη 43 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, τα Ιστορικά του Θουκυδίδη, τυπωμένα τον 16ο αιώνα (αμφότερες από τη βιβλιοθήκη Βικέλα) και άλλες πολύ σημαντικές εκδόσεις.
Πρόκειται για πολιτισμικούς θησαυρούς, οι οποίοι κινδύνευαν να καταστραφούν και πλέον διασώζονται, ώστε στη συνέχεια να σκαναριστούν και να αποδοθούν στους μελετητές.


Το εργαστήριο λειτουργεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Μετά την επίσκεψη, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια από τις σημαντικότερες σε αρχειακό υλικό βιβλιοθήκες της χώρας. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσουμε ποτέ ως απλό αποθετήριο βιβλίων.
Η συντήρηση των παλαιτύπων είναι μια σπουδαία δράση - παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία μαζί με την ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και μια σειρά άλλων ενεργειών, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι για εμάς η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα»!


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Η ''Πασιφάη'' το ''παλιότερο'' κρητικό μαγαζί στην Αθήνα.
Αμπάς: Ο καταρράκτης της νότιας Κρήτης με ύψος 145 μέτρων προκαλεί δέος
Το χωριό με το παράξενο όνομα που όλοι μιλούν Κρητικά αλλά κανένας δεν είναι απο την Κρήτη
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στους κινηματογράφους της πόλης του Ηρακλείου
Τα Χεντέκια το σημερινό στάδιο Ελευθερίας της πόλης του Ηρακλείου
Οι προσφυγικές περιοχές του Ηρακλείου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ