Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019

Στο εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός

Το εργαστήριο συντήρησης παλαιτύπων, το οποίο βρίσκεται στο κτίριο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός το πρωί της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου.
Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, ενημερώθηκε από τους συντηρητές για την χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία της συντήρησης αλλά και για την σπουδαιότητα της δουλειάς τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Παλαίτυπα της Βικελαίας συμπεριλαμβάνονται: μια έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη, τυπωμένη 43 χρόνια μετά την πρώτη παγκόσμια εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, τα Ιστορικά του Θουκυδίδη, τυπωμένα τον 16ο αιώνα (αμφότερες από τη βιβλιοθήκη Βικέλα) και άλλες πολύ σημαντικές εκδόσεις.
Πρόκειται για πολιτισμικούς θησαυρούς, οι οποίοι κινδύνευαν να καταστραφούν και πλέον διασώζονται, ώστε στη συνέχεια να σκαναριστούν και να αποδοθούν στους μελετητές.


Το εργαστήριο λειτουργεί με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Μετά την επίσκεψη, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια από τις σημαντικότερες σε αρχειακό υλικό βιβλιοθήκες της χώρας. Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να την αντιμετωπίσουμε ποτέ ως απλό αποθετήριο βιβλίων.
Η συντήρηση των παλαιτύπων είναι μια σπουδαία δράση - παρακαταθήκη για το μέλλον, η οποία μαζί με την ψηφιοποίηση της δημοτικής πινακοθήκης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς και μια σειρά άλλων ενεργειών, αποδεικνύουν εμπράκτως ότι για εμάς η διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα»!


ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Λιάνα Σταρίδα: «Η θέση του δημάρχου δεν είναι στην Λότζια, αλλά στις γειτονιές»
Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να φτιάξουμε τ’ Ανώγεια του μέλλοντος για μας και τα παιδιά μας”
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης υποψήφιος σύμβουλος με τον Κώστα Μαμουλάκη
Η Ευαγγελία Φασουλάκη υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου
Την υποψηφιότητα του για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας κατέθεσε ο Γιώργος Ε. Κασσάκης
Η Λεμονιά Σφακιανάκη υποψήφια δημοτ.σύμβουλος με τον συνδυασμό του δημάρχου Χερσονήσου

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Τα ιστορικά Ανώγεια ............. Επίσκεψη στο όμορφο χωριό Βρύσες ............. Το χωριό Ο Μέρωνας Αμαρίου ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............