Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη «Συμμαχία για τη Μεσογειακή Συνεργασία»

Η «Συμμαχία Μεσογειακής Συνεργασίας» για τη συνοχή και βιώσιμη ανάπτυξη βρέθηκε στο επίκεντρο διήμερης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Περιφερειών, δικτύων συνεργασίας, Μεσογειακών Οργανισμών. Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος για Ευρωπαϊκά-Διεθνή θέματα Γιώργος Αλεξάκης.
Η «Συμμαχία για τη Μεσογειακή Συνεργασία» είναι μια κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική, ένας συνασπισμός μεταξύ των κυριότερων Μεσογειακών Ενώσεων Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών και των δύο Ευρω-περιφερειών (Αδριατικής – Ιονίου (EUSAIR) και Δυτικής Μεσογείου (WEST-MED) που πιστεύει ότι η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η συνεργασία στη Μεσόγειο, αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η «Συμμαχία» θα διεκδικήσει τη διαμόρφωση μιας ενιαίας Μεσογειακής Μακροπεριφέρειας που θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη θαλάσσια λεκάνη, μέσω της αξιοποίησης, όλων των στρατηγικών, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και πρότζεκτ, που αναπτύσσονται στην περιοχή. Στόχος της Συμμαχίας είναι να ενώσει στο όραμα αυτό όχι μόνο τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές, αλλά και όλους τους «στρατηγικούς παίκτες» στην περιοχή, καθώς και την Επιχειρηματικότητα, την Ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης συμμετείχε στην Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη να «χτιστούν» πολλές νέες γέφυρες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας στη Μεσόγειο προκειμένου να εμπεδωθεί η συνεργασία και η επικοινωνία σε όλη τη Μεσόγειο.
Η Μεσόγειος είναι μια μεγάλη και σύνθετη θαλάσσια περιοχή αλλά έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην επικοινωνία, αλληλεπίδραση και εμπορική συνεργασία τόσο στην κατεύθυνση ανατολής – δύσης όσο και στην κατεύθυνση βοράς – νότος. Ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πλουτοπαραγωγική πηγή και κεφάλαιο αξίας για τους πολίτες της, η οποία χρίζει περιβαλλοντικής φροντίδας και προστασίας.
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα που εφαρμόζονται στη Μεσόγειο πρέπει να συντονιστούν καλύτερα και να αυξηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2020-7.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Σεμινάρια IANOS 2019 - Φεστιβάλ Πολιτισμού Ηρακλείου - Φεστιβάλ Πολιτισμού Χανίων ............. ............. .............

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΘΡΩΝ

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

.........
ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Επίσκεψη στο χωριό Τοπόλια ............. Επίσκεψη στο χωριό Μεταξοχώρι ............. Το χωριό Πιρουνιανά ............. Επίσκεψη στο χωριό Κρουσώνας .............