Κέφι και ζωντάνια στην τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET

Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Κέφι και ζωντάνια στην τελετή έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Πλήθος κόσμου διασκέδασε στην Τελετή Έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 - «Ο Χορός στον Χώρο και στον Χρόνο». Από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, τα παιδιά συμμετείχαν στο Καρναβαλάκι στη Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου, τραγουδώντας, χορεύοντας και ζωγραφίζοντας τα πιο μικρά παιδιά. Ήταν μια καλή ευκαιρία οι γονείς να κάνουν τη βόλτα τους οικογενειακώς και να χαρούν όσα είχαν ετοιμάσει με φροντίδα τα ΚΔΑΠ της ΚΕΔΗΡ.
Ξαφνικά ο Βασιλιάς Καρνάβαλος έκανε την εμφάνισή του με το οικολογικό του ξύλινο ποδήλατο, γεμίζοντας όλους με χαρά και ακόμα περισσότερη διάθεση για χορό! Η βόλτα στους δρόμους της παλιάς πόλης ξεκίνησε με τους αθλητές της ενόργανης του ΟΚΑ Αρκάδι να γοητεύουν το κοινό με τα... χορευτικά ακροβατικά τους!
Ο κόσμος πλημμύρισε στην τελική ευθεία προς την Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, την οδό Αρκαδίου, ανυπομονώντας να φτάσει στο stage όπου θα έβλεπε τις στολές του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 - «Ο Χορός στον Χώρο και στον Χρόνο», να παρελαύνουν η μία μετά την άλλη.Ο χορός ένωσε τους ανθρώπους, όπως είναι και η επιδίωξη της θεματικής της φετινής διοργάνωσης, που μετέφερε στο κοινό η πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού και τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, ενώ την κήρυξη της έναρξης πραγματοποίησε ο πρώτος δημότης του Ρεθύμνου, ο δήμαρχος, Γιώργης Μαρινάκης.
Καταγοητευμένο το κοινό, απόλαυσε χορευτές σε μια συνεχή αλληλουχία εκφάνσεων της έκφρασης μέσα από τον χορό, δείχνοντας έμπρακτα ότι οι σχολές του νησιού μπορούν και προσέφεραν ένα πλούσιο θέαμα.
Όσο για τη συναυλία που ακολούθησε... άπειρες φορές ο Tonis Sfinos, ρωτούσε το κοινό: «Θέλετε κι άλλο;», για να λάβει ισάριθμες φορές ένα εκκωφαντικό ναι, ως απάντηση. Πλαισιωμένος από ένα σύνολο καλλιτεχνών, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κέρδισαν τις εντυπώσεις σε ζωντάνια, κέφι και χαρά.
Το αξιοσημείωτο είναι και ο τρόπος που ο Βασιλιάς Καρνάβαλος σατίρισε φέτος τις καταστάσεις, αφού μάλλον τα βρήκε σκούρα, δεχόμενος την καλοπροαίρετη κριτική της Βασίλισσας του Παλιού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, αντί για να κριτικάρει ο ίδιος. Θωμάς Καντιφές και Βιβή Χατζηκωτούλα, σε κείμενό της, ανέδειξαν το παλιό με το νέο στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, καταλήγοντας σε συμφιλίωση και συγκερασμό του τότε με το τώρα.

Το κοστούμι της βασίλισσας του Παλιού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, δημιούργησε ο Τάκης Χάσικος και αυτό του Βασιλιά Καρνάβαλου επιμελήθηκε ο Νίκος Μιχάλας.
Δήμος Ρεθύμνης
Γραφείο Τουρισμού-Πολιτισμού

Κείμενο τελετής έναρξης
Το κείμενο της τελετής έναρξης ήταν της Βιβής Χατζηκωτούλα. Το κείμενο ερμήνευσε η ίδια ως Βασίλισσα του Παλιού Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και ο Θωμάς Καντιφές, ως Βασιλιάς Καρνάβαλος.
Είσοδος φωνάζοντας-φασαρία, προσπαθεί να μπει και την εμποδίζουν.
- Τι γίνεται; Ποιος φωνάζει;
- Σταματήστε σταματήστε!!!Πρόλαβα; Σε άκουσα και έριξα κάτι πρόχειρο και έτρεξα να προλάβω… Τι συμβαίνει εδώ; Ποιος σας έδωσε την άδεια να συγκεντρωθείτε;
- Τι λέτε μαντάμ; Πώς τολμάτε και διακόπτετε το λόγο μου;
- Λόγο τον λέτε εσείς αυτόν; Παρακαλώ δεν άκουσα… ορίστε; Συγγνώμη κύριε ποιος είστε;
- (Αχ από πού το 'σκασε αυτή;….) Εγώ ποιος είμαι; Πλάκα έχεις κυρά μου… Εσύ ποια είσαι και μπουκάρεις έτσι …Άσε άσε μην μου πεις …καμιά «κατσίκα» θα 'σαι…
- Πώς τολμάτε; Εγώ είμαι το Παλιό Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι.
- Παλιό σα να λέμε;
- Δεν ρωτάνε ποτέ σε μια κυρία την ηλικία της ανόητε.
- Ωραία ηρεμήστε να μην ανέβει και καμιά πίεση και έχουμε κι άλλα… Και πώς από δω;
- Ήρθα γιατί με καλέσατε. Όλο αυτό τον καιρό ακούω κόσμο να λέει… «σαν το παλιό καρναβάλι τίποτα… αχ και να 'ρχόταν εκείνο και πάλι…..».
- …αχ ναι το τρελό καρναβάλι!!!!
- Monsieur!!! Το ονοματάκι σας;
- Βασιλιάς Καρνάβαλος 2019!!!
- Χριστέ μου τι ντεκαντάνς! Και πώς καταντήσατε έτσι;
- Γιατιιιιί; Τι έχω;
- Τίποτα… αυτό λέω.
- Αααααα….. για να σου πω κυρά μου. Έρχεσαι με το έτσι θέλω και μου χαλάς τη γιορτή. Καλά δεν υπάρχει κανένας αρμόδιος να τη μαζέψει;
- Μην κουράζεσαι νεαρέ μου. Ήρθα και θα μείνω. Καιρό είχα να δω τόσο κόσμο. Άλλωστε είμαι πολύ καλύτερή σου και μπορώ να σου το αποδείξω.
- Εσύ; (Καλά μιλάμε για πολύ νούμερο…) Για πες… πες. Και ο κόσμος θα το αποφασίσει.
- Λοιπόν! Πρώτα - πρώτα… Παλιά ΟΛΟΙ δούλευαν για τις στολές και τ' άρματα. Δούλευαν περισσότερο και …. ΜΙΛΑΓΑΝ λιγότερο! Τώρα; Όλο φρου-φρού κι αρώματα… ποιος την έχει ποιο μεγάλη….
- ΩΩΩΩΩΩΩ…
- …την καρναβαλική ομάδα ανόητε!!! Που είναι το μεράκι, η ζεστασιά, οι παρέες που ξενυχτούσαν ως το πρωί;
- Δε σε καταλαβαίνω… τι ήθελες δηλαδή; Εμείς ανοίξαμε το καρναβάλι στον κόσμο.
- Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…
- Έρχονται απ' όλη την Κρήτη… τι Κρήτη δηλαδή;… την Ελλάδα…. Τι Ελλάδα δηλαδή; Ευρώπη… τι Ευρώπη δηλαδή;….
- …καλά καλά κόψε κάτι… δε γίνατε και Ρίο!
- Μωρέ και καλύτερα μη σου πω… Θα δεις κόσμο και θα τρίβεις τα μάτια σου.
- Ναι, ναι ο κόσμος σας μάρανε!! Δεν κοιτάτε να κλείσετε καμία λακκούβα λέω 'γω, μην γίνετε διεθνώς ρεζίλι!
- Γιατί εσείς δεν είχατε λακκούβες;
- Ακριβώς ! Τις ΙΔΙΕΣ! Αλλά αγόρι μου εμείς το 1960 ήμασταν μεταξύ μας.
- Εντάξει! Ένα δίκιο το 'χεις. Όμως εμείς σήμερα διαθέτουμε γκλαμουριά! Σε λίγο που θα σκάσουν μύτη οι στολές θα σου κοπεί η ανάσα….
- Μου κόπηκε ήδη καθώς ερχόμουν. Στολές τις λες εσύ αυτές;
- Γιατί;
·- Γιατί καλέ μου νόμιζα ότι ήταν δείγματα. Μισή φούστα ως εδώ, μισή μπλούζα ως πιο δω και τα μανίκια άφαντα! Ντροπή! Αίσχος! Το ξέρουν οι γονείς τους ότι έχουν βγει τσίτσιδοι στους δρόμους; Ενώ εμείς; Εμείς φορούσαμε στολές με τα φουρό τους, τις δαντέλες τους και το βασικό; ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ.
- Καλά των ηθών είστε;
- Και δε μου λες σε παρακαλώ; Είδα καλά; Κορίτσια με μίνι μούσι και τρίχα; Τι στολή είναι αύτη; Η γυναίκα με τα μούσια;
- Οφου! Τι στολή κυρά μου; Άντρες είναι που φοράν γυναικείες στολές.
- Δηλαδή σήμερα αγόρια κορίτσια ΕΝΑ σχέδιο. Και να μη σου πω και για τον τρόπο που χορεύαμε.
- Εεεε τι;
- Ο καβαλιέρος πλησίαζε τη ντάμα και ο πόθος φούντωνε και κόρωνε… και την οδηγούσε ξέφρενα, ενώ ο ένας χορός διαδέχονταν τον άλλο και κατέληγαν σ' ένα περίτεχνο γαϊτανάκι… Δες να μαθαίνεις….(Τανγκό).
- Ώπα ώπα…. καλοί αλλά λίγοι. Εμείς στο χορό το χουμε καλύτερα. (Νίκο, παίξε το δικό μας). Λοιπόν, ξεκινάμε αρχικά όλοι μαζί πλήθος και μετά ο καθένας μόνος του τα δίνει όλα. Σου μιλάω για αυτοσυγκέντρωση όχι αστεία ….Κυαλάρουμε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει και μετά αρχίζουμε το συνθηματικό…. Κούνημα πόδι - κεφάλι αδιάφορα… Κεφάλι με ρυθμό, πάνω κάτω, πάνω κάτω, πάνω κάτω, πάνω κάτω…. καιαιαια…. σέλφι και ποστάρισμα στο instagram…..EEEE; (Αλλάλου η μαντάμ…. την έσβησα). Δεν ακούω να μιλάμε τώρα εεε;
- Τι εεε;
- 1-0. Σε προκαλώ έχεις κάτι άλλο;
- Αχ παιδί μου ό,τι να 'ναι είσαι. Άντε να σου πω και για τα τραγούδια μας… Αχ τα τραγούδια μας!!! Είχαν νόημα, ρυθμό, στίχους, μελωδία…. ΑΚΟΥ ΑΚΟΥ (Μπαίνει το τιριτόμπα).
- Καλά πολύ πρόστυχο….( Γελάει)
- Εεε λόγω καρναβαλιού…
- Άκου τώρα και τον ύμνο! (Και ντε λα πόνγκο)
- Καλό ήταν δεν μπορώ να πω… δε μου λες όμως αυτός ο Ντε λα πόνγκο είναι μέσα ή έξω από το Ρέθυμνο; Τελικά δίκιο είχες. Ρίο γίνατε….
- Λέγε ότι θες… και τώρα που το θυμήθηκα. ΠΟΣΑ άτομα είχαν οι ομάδες σας;
- Χααα… κάθεσαι; Ίσα με …20… και παραπάνω μη σου πω.
- ΑΑΑΑ καλάαα πλημμύρα. Και χωρούσαν όλοι; Τι μας λες; Εδώ σήμερα η κάθε ομάδα έχει από 100-…… 600 άτομα (επισήμως).
- Γάμο κάνετε ή ομάδα; Και γνωρίζεστε;
- Πώς;
- Γνωρίζεστε λέω; Είναι φίλοι σας;
- Μέσες άκρες.
- Παιδί μου εμείς ήμασταν παρέες, φίλοι πώς το λένε; Ξέραμε τα όνομά τους.
- Εντάξει τώρα. Εμείς είμαστε πιο επικοινωνιακοί. Να σκεφτείς εγώ έχω στο facebook 5.132 φίλους και μετά το καρναβάλι θα ξεπεράσω τις 6.000.
- Να τους 10000σεις. Φαντάζομαι τους ξέρεις και με το μικρό τους. Πλάκα έχεις.
- Είσαι εντελώς άσχετη. ΩΩΩ αμάν πια! Όλο παρατηρήσεις είσαι. Και για να τελειώνουμε…. Ξέρεις τι ξεφάντωμα γίνεται στο καρναβάλι μας; Πίνουμε μιλάμε, πίνουμε προχωράμε, πίνουμε γελάμε, πίνουμε χορεύουμε, πίνουμε τραγουδάμε, πίνουμε….
- Τόσο χάλια;
- Δε σε πιάνω.
- Θέλω να πω… θυμάστε τίποτα μετά το καρναβάλι; Και 'μεις πίναμε αλλά με μέτρο. Δεν καταλήγαμε πομπή ανώνυμων αλκοολικών….
- Πωωω ρε φίλε! Σα ν' ακούω τη μάνα μου!!Ωχ κοίτα να δεις πως πέρασε η ώρα και πρέπει να φωνάξω και τον δήμαρχο. Έτσι που πάμε σήμερα δεν θα ξεκινήσει ποτέ το φετινό καρναβάλι!
- (Το παλιό καρναβάλι κάνει να φύγει…).
- Στάσου ! Πού πας; Έτσι θα φύγεις; Χωρίς μια…. σέλφι;
- (Γυρίζει…) Τελικά νεαρέ μου δεν είσαι και τόσο κακός…. άλλωστε nous sommes les memes!
- Εγώ δε σε βρίζω.
- Έλα πλησίασε. Η αλήθεια είναι ότι δεν τα πας κι άσχημα. Τόσα χαρούμενα πρόσωπα βλέπω, τόση ανυπομονησία…. Αχ τα νιάτα ασυγκράτητα!!!!
- (Ο Θωμάς ξαναρχίζει τις κινήσεις του προηγούμενου χορού του).
- Ωχ σ' έπιασε πάλι;;;; Ηρέμησε λίγο παιδί μου…. έτσι μπράβο!!!! Λοιπόν το μόνο που θέλω είναι να μην ξεχνάς από πού ξεκίνησες και ποιος είσαι. Η μνήμη ενώνει τον χρόνο. (Ξεκινά να φύγει.)
- ΕΕΕΕΕ μαντάμ! Ραντεβού του χρόνου! Να δεις ότι θα τα καταφέρω…
- I' ll be back!!!!!

Post Top Ad

.............